Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din februarie, 2025

Definiție venituri obținute ilicit

Photo by Orkun Azap on Unsplash  ICCJ prin Decizia nr. 116/2024 privind examinarea sesizărilor conexate formulate de Tribunalul Galaţi - Secţia contencios administrativ şi fiscal în Dosarul nr. 202/233/2022 şi de Tribunalul Sibiu - Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal în dosarele nr. 120/306/2022 şi nr. 9.546/306/2022 a stabilit că,  în interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 73 pct. 23 din Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sintagma "veniturile realizate ilicit" se referă la veniturile brute realizate din activitatea comercială desfăşurată între data suspendării activităţii comerciale şi momentul constatării contravenţiei.  De reținut că acestea pot fi confiscate. 

Practici AI interzise

Photo by Hitesh Choudhary on Unsplash Comisia Europeană în temeiul REGULAMENTULUI (UE) 2024/1689 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 13 iunie 2024 de stabilire a unor norme armonizate privind inteligența artificială a publicat un draft al ghidului privind practivișle AI interzise ( aici ). Sistemele AI interzise includ: Manipulare și înșelăciune Exploatarea vulnerabilităților împotriva intereselor și drepturilor persoanelor Social scoring  Evaluarea și previziunea riscului de infracțiune individuală Untargeted scraping (colectarea de date generale din rețeaua web) pentru a dezvolta baze de date de recunoaștere facială Recunoașterea emoțiilor Categorizare biometrică Identificare biometrică de la distanță în timp real.

Înregistrarea activității de intermediere de credite

Photo by Tierra Mallorca on Unsplash A apărut Ordonanţa de urgenţă nr. 2/2025 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Aceasta  apare justificată de necesitatea armonizării cu dispozițiile Directivei 2014/17/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 4 februarie 2014 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidenţiale şi de modificare a Directivelor 2008/48/CE şi 2013/36/UE şi a Regulamentului (UE) nr. 1.093/2010. Pentru a desfăşura integral sau parţial activităţile de intermediere a creditelor  sau pentru a presta servicii de consiliere, intermediarii de credite având ţara de origine România sunt înregistraţi de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor în tr-un registru special.

Declararea contractelor de închiriere

  Photo by Alex Block on Unsplash ANAF prin Ordinul nr. 161/2025 privind modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 114/2019 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a contractelor de locaţiune, precum şi a modelului şi conţinutului formularului "Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune"  a aprobat noul model de declararea contractelor de închiriere și instrucțiunile de rigoare.  Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare şi cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, au obligaţia înregistrării contractului încheiat între părţi, precum şi a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent, potrivit art. 83 alin. (6) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completăril...

V-ati dat datele medicale în timpul pandemiei? Guvernul le va păstra pentru toată durata vieții

Photo by Daniel Schludi on Unsplash  Guvernul României a emis Ordonanța nr.7/2025 pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii. care printre altele la art. V vine cu o reglementare care își bate joc de tot ce înseamnă protecția datelor personale.  Și anume: „În vederea raportării şi supravegherii evoluţiei bolilor transmisibile, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale dezvoltă o nouă aplicaţie care va prelua toate datele înregistrate în aplicaţia informatică «Corona-forms».. .” Mai țineți minte că atunci când v-ați vaccinat sau vă făceați analize privind SARS-COVID semnați niște documente în care toată lumea se jura că datele dumneavoastră personale vor fi prelucrate numai în scopurile legate de combaterea pandemiei? Ei, uite că onorat guvernul s-a răzgândit și va prelua aceste date într-o altă aplicație, deși nu i-ați dat nicidecum acordul să facă asta, și nici ...