Treceți la conținutul principal

Internetul şi drepturile de autor (3) Grafica/Designul


Arta grafică nu are un o definiţie legală dar legea 8/1996 a drepturilor de autor declară protecţia acestui tip de opere în art.7 lit.g.

În ce priveşte internetul cele mai probabile modalităţi de utlizare ale artei grafice sunt:

  1. reproducerea unor schiţe umoristice, caricaturi, alte lucrări grafice în cadrul site-ului,
  2. aspectul grafic al site-ului în sine poate reprezenta o operă grafică.

În ce priveşte reproducerea unor opere grafice pentru a fi comunicate public prin intermediul internetului are sens să discutăm de aceasta oridecâteori modul de reproducere exclude fotografierea sau un procedeu similar fotografiei. În cazul care mijlocul de a se reproduce opera grafică este fotografia ceea ce se comunică public este fotografia şi nu opera grafică în sine. Totuşi, există destule mijloace tehnice care exclud medierea fotografiei sau al unui procedeu similar, ca să nu mai vorbim de situaţiile în care grafica este realizată direct în mediul digital. La un anumit stadiu al legislaţiei chiar s-a identificat o categorie aparte de opere, operele digitale, ulterior legislaţia renunţînd la aceasta categorie specială deşi în legea 8/1996 pe alocuri mai este amintită. Fără a fi locul unei polemici pe această temă exprimăm opinia că opera digitală nu exprimă o categorie distinctă de opere, singura diferenţă fiind mediul tehnic în care este realizată (cel mai concret argument este că un film realizat prin grafică digitală, este o operă cinematografică şi este recunoscută ca atare, chiar dacă mediul în care a fost creat este exclusiv digital)

În ce priveşte cel de al doilea aspect al posibilităţii protejării operei grafice, în cazul în care site-ul are un aspect grafic deosebit care depăşeşte simpla expresie a unor caracteristici tehnice şi uzuale ale programelor de calculator care sunt utilizate pentru producerea şi lectura site-ului este posibil ca şi aspectul grafic al site-ului să fie protejabil. Aspectul grafic al site-ului poate fi descris ca „design”. Deşi destul de uşor de declarat principiul protecţiei situaţiile practice sunt însă greu de rezolvat. Designul pe lângă caracteristica aspect are şi o funcţie utilitară, ede multe ori funcţia utilitară fiind cea care dictează asupra aspectului. În aceasta situaţie anumite caracteristici ale aspectului sunt inevitabil a fi preluate în mai multe site-uri fără a putea vorbi de o încălcare a dreptului de autor. Practica judiciară lipsind urmează a ne limita aici consideraţiile.

În ce priveşte grafica nu sunt norme speciale privind opera realizată în cadrul obligaţiilor de serviciu. Astfel trebuiie ţinut seama că o operă realizată în cadrul obligaţiilor de serviciu are ca autor chiar pe cel care a creat-o şi nu pe angajator, atât timp cât nu există clauze contrare în cadrul contractului individual de muncă. Astfel că, dacă un salariat crează textele în cadrul relaţiilor de serviciu, este necesar să fie introduse în contractul său de muncă clauze speciale legate de transmiterea drepturilor patrimoniale de autor către angajator (art.44 din Legea nr.8/1996).

Aşa cum am mai arătat exploatarea operei prin intermediul internetului constituie comunicare publică în înţelesul Legii 8/1996, privind drepturile de autor. În cazul în care opera a fost produsă original pe un alt suport decât cel digital este de reţinut că ceea ce se comunică public este reproducerea pe suport digital a operei originale, astfel că trebuie să ne asigurăm, pentru a elimina orice posibile confuzii, că avem dreptul de a reproduce pe acest suport opera originală.

Nu trebuie uitat că că în conformitate cu art.123 indice 2 alin. 1 lit.b din legea nr.8/1996 comunicarea publică a operelor este susceptibilă de a fi gestionată prin intermediul organismelor de gestiune colectivă a drepturilor de autor. Organismele de gestiune colectivă a drepturilor de autor realizează în acest caz al operelor literare o gestiune facultativă, adică numai pentru acele opere pentru care autorii au acordat mandat organismului de gestiune colectivă să-i reprezinte pentru valorificarea operelor. Organismele de gestiune colectivă a drepturilor de autor stabilesc preţurile pentru utilizarea operelor nu prin negociere directă cu utilizatorul ci în baza unor tarife aprobate prin metodologii (art.123 indice 2 alin.2 din legea nr.8/1996). pentru acest gen de drepturi nu se cunoaşte încă pentru România un organism de gestiune colectivă ccare să-şi fi propus să gestioneze acest gen de opere.

Citarea este greu de imaginat pentru o utilizarea pentru internet deşi poate nu imposibilă.

În schimb, dacă opera grafică a făcut obiectul publicării în presă conform art. 33 alin.2 lit.a din legea 8/1996 se poate reda o operă grafică în cadrul revistei presei evident cu respectarea obligaţiei de a arăta sursa şi în limitele dreptului de a utiliza conţinutul altor publicaţii pentru revista presei.

Desigur, în cazul în care se doreşte modificarea sau adaptarea în orice fel a operei grafice acest drept trebuie rezervat.

În cazul în care se cumpără chiar opera grafică în sine nu trebuie uitat la o eventuală revânzare că autorul se bucură de dreptul de suită (dreptul de a beneficia de o parte din preţul operei grafice).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Big Mac... dar nu cu carne de pui

 Ținând seama de notorietatea mărcii este interesant cazul  T-58/23 soluționat recent de instanțele europene, după parcurgerea tuturor etapelor de jurisdicție. O companie irlandeză    Supermac’s, a cerut înregistrarea mărcii Big Mac inclusiv pentru produse de tip hamburger. Cum e ușor de presupus,  McDonald’s International Property Company, Ltd., deținătorul mărcii Big Mac, s-a opus la această cerere. În final, însă, instanțele europene au reținut că opoziția nu este întemeiată în ce privește produsele conținând carne de pui, pentru că, deținătorul mărcii nu a făcut dovada că ar fi utilizat această marcă pentru produse din carne de pui. Iată că până și o marcă extrem de cunoscută precum Big Mac trebuie să treacă testul utilizării efective pentru a putea fi invocată protecția legală. 

Studiu de caz: GDPR si acuzele aduse d-lui Simion și AUR

  Legat de campania cu casele la preț abordabil făcute de partidul AUR, campanie în care se folosește intensiv imaginea d-lui George Simion, liderul partidului, au apărut din cei care acuză că această campanie ar avea aspecte ilegale din punct de vedere al GDPR. Ne place sau nu ne place legislația din România, ne place sau nu ne place partidul AUR (sau liderul acestuia), trebuie să fim atenți la ce spun textele legale. Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)  a fost făcute de politicieni astfel încât să fie permisivă cu partidele politice raportat la prelucrarea datelor.  „Art. 9. -   (1) În vederea asigurării proporţionalităţii ...

V-ati dat datele medicale în timpul pandemiei? Guvernul le va păstra pentru toată durata vieții

Photo by Daniel Schludi on Unsplash  Guvernul României a emis Ordonanța nr.7/2025 pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii. care printre altele la art. V vine cu o reglementare care își bate joc de tot ce înseamnă protecția datelor personale.  Și anume: „În vederea raportării şi supravegherii evoluţiei bolilor transmisibile, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale dezvoltă o nouă aplicaţie care va prelua toate datele înregistrate în aplicaţia informatică «Corona-forms».. .” Mai țineți minte că atunci când v-ați vaccinat sau vă făceați analize privind SARS-COVID semnați niște documente în care toată lumea se jura că datele dumneavoastră personale vor fi prelucrate numai în scopurile legate de combaterea pandemiei? Ei, uite că onorat guvernul s-a răzgândit și va prelua aceste date într-o altă aplicație, deși nu i-ați dat nicidecum acordul să facă asta, și nici ...