Treceți la conținutul principal

Internetul si dreptul de autor.(5) Audiovizual


Opera audiovizuală este protejată ca operă originală conform Legii 8/1996.

Opera audiovizuală este definită în art.96 din Lege ca fiind opera cinematografică sau exprimată printr-un procedeu asemănător cinematografiei care utilizează imaginea sau combinarea sunetului cu imagine.

Utilizarea operei audiovizuale în cadrul unui site constituie comunicare publică.

Opera audiovizuală este o operă de tip special care înglobează în ea un set de alte aporturi artistice, caracteristice altor gnuri de creaţii, printre care cel mai uşor de identificat sunt scenariul sau muzica.

Legea romănă, Legea 8/1996 prin art.66, recunoaşte dreptul de autor al operei audiovizuale pentru:

  • regizorul sau relizatorul, persoana fizică care îşi asumă conducerea creării operei şi resalizării oprei audiovizule. El este autorul principal având dreptul, ca, alături de producător, să stabilească versiunea definitivă a operei audiovizuale. De asemenea, acesta este partenerul producătorului în contractul privind realizarea operei.
  • autorul adaptării.
  • autorul scenariului.
  • autorul dialogului.
  • autorul muzicii speciale cretate pentru opera audiovizuală.
  • autorul grafic sau al animaţiei dacă este cazul.
De reţinut, că prin contractul de producţie a operei audiovizuale poate fi recunoscută calitatea de autor al operei audiovizuale şi altor creatori dacă au o contribuiţie substanţială la crearea operei.
Se poate observa că în această ecuaţie a operei audiovizuale intră şi un alt particpant extrem de important şi anume producătorul. El nu este autor al operei, beneficiază de un drept conex de producător al primei fixări a operei audiovizuale.

Calitatea sa de producător îi conferă însă şi o poziţie specială faţă de determinarea şi exploatarea drepturilor de autor.

Astfel, am arătat deja, el iniţiază, avînd ca partener contractual pe regizor producţieoperei audiovizuale.
De asemenea, are dreptul de a hotărâ împreună cu regizorul forma finală a operei audiovizuale.
Ceea ce este cel mai important din perspectiva utilizatorilor de opere audiovizualese bucură de prezumţia că i-au fost cedate toate drepturile de către autorii operei audiovizuale privind exploatarea acesteia, în schimbul unei renumeraţii (art.13 din Lege).

Dreptul de a autoriza utilizarea operei este prezumat că aparţine producătorului. Atât timp cît utilizatorul a încheiat un contract cu producătorul privind utilizrea operei acesta are dreptul să utilizeze opera. Prezumţia legală îl apără de orice răspundere faţă de autori atât timp cât are dreptul de utilizare de la producător, iar autorii nu pot dovedi că, eventual, utilizatorul ar fi cunoscut că producătorul avea anumite limite impuse de autori dreptului de a autoriza utilizarea operei. Acestă regulă, este de observat mai ales în cazurile în care contribuţia autorului operei audiovizuale este confundabilă cu alte categorii de opere (ex. Scenaristul ca autor de operă literară).În ce priveşte remuneraţia cuvenită, în mod similar, utilizatorul, plătind remuneraţia către producător, este eliberat de orice altă obligaţie, evident cu excepţia cazului în care se poate dovedi că a fost de rea credinţă şi a cunoscut că între producător şi autori s-ar fi stabilit alte reguli decât cea prevăzută conform prezumţiei din art.13 din Lege. Astfel, că autorii trebuie să se îndrepte împotriva producătorului pntru a-şi obţine remuneraţia de la acesta conform regulilor stabilite prin contractul de producţie pentru orice utilizare, utilizatorul neavând nici o obligaţie faţă de autori din moment ce a plătit toate drepturile către producător.

Pe lângă aceste drepturi trebuie luată în calcul şi prestaţia interpreţilor care este şi ea protejată, prestaţia acestora în opera audiovizuală dând naştere la un drept conex corespunzător.

În plus, de multe ori, secvenţele utilizate în site-urile WEB sunt secvenţe preluate de la televiziuni.. În acest caz există un alt drept conex drepturilor de autor, dreptul radiodifuzorilor. Acest drept conex special protejeaza programul transmis in totalitatea sa indiferent daca conţinutul programului este sau nu protejat prin drepturi de autor sau conexe (art.113 din Legea 8 /1996). Astfel ca preluarea pe un site a conţinutului unui program TV fara consimţamantulrespectivului canal de televiziune, chiar daca acel conţinut nu este protejat in sine, insemana tot o comunicare publica ilegala, din perspectiva acestui drept si protecţiei speciale pentru programele TV conferite de lege.

Din perspectiva drepturilor care sunt gestionate colectiv, drepturile privind muzica care nu este muzică originală pentru opera audiovizuală , sunt gestionate conform regulilor generale care privesc acest tip de operă.În ce priveşte drepturile de autor privind muzica acestea sunt colectate de către Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociasía pentru Drepturi de Autor (UCMR -ADA). Colectarea se face în temeiul Metodologiei aprobate prin hotărârea arbitrală nr.2 din 18 decembrie 2004 publicată în Monitorul Oficial nr.273 din 27.04.2010. metodologia stabileste o remuneratie datorata catre UCMR-ADA in functie d emodul de utilizere (streaming sau download, gratuita sau contra cost, muzica de fundal)


Metodologia din 10/04/2007 publicată în Monitoul Oficial din 280/26.04.2007 se referă la comunicarea publică directă sau indirectă a fonogramelor publicate în scop comercial ori a reproducerilor acestora, inclusiv sau exclusiv prin internet (simulcasting sau webcasting), organismele de radiodifuziune şi televiziune sau orice persoană implicată în furnizarea serviciilor de muzică on-line şi priveşte drepturilor artiştilor interpreţi şi ale producătorilor.Organismele de gestiune colec tivă desmenate să colecteze remuneraţiile sunt: Uniunea producătorilor de Fonogrtame din România (UPFR) şi Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM). Utilizatorii trebuie să obţină o autorizaţie neexclusivă de la aceştia.

În ce priveşte drepturile autorilor din audiovizual este posibilă gestiunea colectivă facultativă conform art.1223 indice 2 litera b din Legea nr.8/1996. În acest sens funcţionează Dacin Sara, organism de gestiune colectivă care gestionează mai ales drepturile aferente producţiilor autohtone în primul rând cele anterioare anului 1989.



Comentarii

DACIN SARA a spus…
Legea nr.8/1996, "privind dreptl de autor şi drepturile conexe", modificată, completată, prevede:
Art. 12. - Autorul unei opere are dreptul patrimonial exclusiv de a decide dacă, în ce mod, şi când va fi utilizată opera sa, incusuv de a consimţi la utilizarea operei de către alţii.
Art. 13. - Utilizarea unei opere dă naştere la drepturi patrimoniale, distincte şi exclusive, ale autorului de autoriza sau interzice: [ a) > i)] "domenii de utilizare"

Producătorul unei opere deţine "drepturi conexe dreptului de autor".
Art. 92. -(1) Drepturile conexe dreptului de autor nu aduc atingere drepturilor de autor (...) A se vededea TITLUL II Cap. I din Lege

Postări populare de pe acest blog

Big Mac... dar nu cu carne de pui

 Ținând seama de notorietatea mărcii este interesant cazul  T-58/23 soluționat recent de instanțele europene, după parcurgerea tuturor etapelor de jurisdicție. O companie irlandeză    Supermac’s, a cerut înregistrarea mărcii Big Mac inclusiv pentru produse de tip hamburger. Cum e ușor de presupus,  McDonald’s International Property Company, Ltd., deținătorul mărcii Big Mac, s-a opus la această cerere. În final, însă, instanțele europene au reținut că opoziția nu este întemeiată în ce privește produsele conținând carne de pui, pentru că, deținătorul mărcii nu a făcut dovada că ar fi utilizat această marcă pentru produse din carne de pui. Iată că până și o marcă extrem de cunoscută precum Big Mac trebuie să treacă testul utilizării efective pentru a putea fi invocată protecția legală. 

Studiu de caz: GDPR si acuzele aduse d-lui Simion și AUR

  Legat de campania cu casele la preț abordabil făcute de partidul AUR, campanie în care se folosește intensiv imaginea d-lui George Simion, liderul partidului, au apărut din cei care acuză că această campanie ar avea aspecte ilegale din punct de vedere al GDPR. Ne place sau nu ne place legislația din România, ne place sau nu ne place partidul AUR (sau liderul acestuia), trebuie să fim atenți la ce spun textele legale. Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)  a fost făcute de politicieni astfel încât să fie permisivă cu partidele politice raportat la prelucrarea datelor.  „Art. 9. -   (1) În vederea asigurării proporţionalităţii ...

Convocare cercetare disciplinară- model

Antet                                                                                                             Nr.______/__________________ Către, Salariat Adresa: ______________________             Prin prezenta va informam ca sunteti convocat la ________________, situat în _________________ , în data de   __________ , ora   _____ în vederea efectuării cerce...