PFA (Persoană fizică autorizată) este o formă juridică sub care o persoană poate desfăşura o activitate economică independentă.
Întreprinderea familială, este o altă formă juridică sub care un grup de persoane poazte să desfăşoare o activitate economică. Întreprinderea Familială este constituită din 2 sau mai mulţi membri ai unei familii.
Reglementarea se regăseşte în Ordonanţa de Urgenţă 44/2008.
Trebuie reţinut că, pe lângă PFA Ordonanţa de Urgenţă 44/2008 reglementează şi Întreprinderea individuală o altă formă sub care persoana fizică, individual păoate desfăşura o activitate economică.
Toate aceste forme juridice sub care se poate desfăşura o activitate economică, nu conduc la formarea de persoane juridice. PFA, Întreprinderea individuală, Întreprinderea familială nu sunt persoane juridice, nu au o personalitate şi un patrimoniu separat de personalitatea şi patrimoniul persoanelor care desfăşoară activitatea economică în această formă de organizare.
De aceea, Ordonanţa de Urgenţă 44/2008 nu are norme care se prevadă transformarea unei forme de organizare în alta, din PFA în Întreprindere familială ca exemplu, pentru că neavând o existenţă de sine stătătoare, o personalitate proprie, astfel că nu există obiectul transformării.
Totuşi, nimic nu împiedică ca o PFA sa fie în acelasşi timp şi membru al unei Întreprideri familiale.
Problemele cele mai delicate sunt în cazul unor autorizaţii administrative privnd desfăşurarea unor activităţi. Deobicei reglementarea acestora este una formalistă, urmând cu stricteţe corespondenţa dintre titularul autorizaţiei şi persoana care o foloseşte în mod efectiv, uneori cu implicaţii neplăcute şi contrare spiritului desfăşurării normale al unei afaceri. Deşi este evidentă necesitatea îmbinătăţirii acestei legislaţii pentru a se elimina piedicile care se pun astfel desfăşurării afacerilor, soluţia în cadrul legislativ dat este utilizarea creativă a contractului de asociere în participaţiune sau a grupului de interes economic.
Comentarii