Treceți la conținutul principal

Decizie CJUE cu privire la copyright-ul radiodifuzorilor

În 4 octombrie 2011 CJUE a emis o importantă decizie în cauza implicînd pe Karen Murphy, deţinătoarea unui bar din Portsmourth, împotriva Football Association Premier League (FAPL) şi Sky Sports.

Situaţia de fapt.

FAPL ,organizatorul Premier League, acordă drepturi de transmisie a meciurilor de fotbal către radiodifuzori care le transmit criptat, utilizatorii având nevoie de un deodor şi un card contra cost pentru a viziona meciurile. Pentru teritoriul Marii Britanii radiodifuzorul care deţine drepturile de transmisie este Sky Sports.
Karen Murphy a cumpărat un decoder şi un card de la un radiodifuzor din Grecia, care avea drepturile de transmisie pentru acel teritoriu, şi l-a utilizat în barul său din Portsmouth Marea Britanie.
FAPL şi Sky Sports s-au plans că această utilizare este una nelegitimă ţinând seama de teritoriul în care era utilizat decodorul şi cardul emis de un radidifuzor care avea drepturi de transmisie în Grecia.
Decizia
CJUE a hotărât că FAPL şi Sky Sports nu pot interzice unui radiodifuzor din altă ţară să vândă decodoare şi cardurile aferente către utilizatori din afara teriotriului lor, pentru că aceasta ar contraveni regulilor europene privind competiţia iar orice restricţie în acest sens ar contraveni la principiul liberei circulaţii al bunurilor şi serviciilor.
Curtea a stabilit că FAPL nu poate dispune de un drept de proprietate intelectuală asupra meciurilor în sine pe care Curtea nu le consider o operă, ci doar unele elemente legate de transmisia meciurilor (sigle, imnul Ligii, etc.) pot fi protejate astfel. Opionia curţii este interesantă faţă de opiniile din doctrină privind existenţa unui “drept de stadion” care ar fi şi el un drept de proprietate inelectuală.
Pe de altă parte Curtea a statuat că utilizarea în bar, care nu este o utilizare individual, ci o comunicare public şi în acest sens Karen Murphy se află în situaţia unei utilizări ilegitime.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Big Mac... dar nu cu carne de pui

 Ținând seama de notorietatea mărcii este interesant cazul  T-58/23 soluționat recent de instanțele europene, după parcurgerea tuturor etapelor de jurisdicție. O companie irlandeză    Supermac’s, a cerut înregistrarea mărcii Big Mac inclusiv pentru produse de tip hamburger. Cum e ușor de presupus,  McDonald’s International Property Company, Ltd., deținătorul mărcii Big Mac, s-a opus la această cerere. În final, însă, instanțele europene au reținut că opoziția nu este întemeiată în ce privește produsele conținând carne de pui, pentru că, deținătorul mărcii nu a făcut dovada că ar fi utilizat această marcă pentru produse din carne de pui. Iată că până și o marcă extrem de cunoscută precum Big Mac trebuie să treacă testul utilizării efective pentru a putea fi invocată protecția legală. 

Studiu de caz: GDPR si acuzele aduse d-lui Simion și AUR

  Legat de campania cu casele la preț abordabil făcute de partidul AUR, campanie în care se folosește intensiv imaginea d-lui George Simion, liderul partidului, au apărut din cei care acuză că această campanie ar avea aspecte ilegale din punct de vedere al GDPR. Ne place sau nu ne place legislația din România, ne place sau nu ne place partidul AUR (sau liderul acestuia), trebuie să fim atenți la ce spun textele legale. Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)  a fost făcute de politicieni astfel încât să fie permisivă cu partidele politice raportat la prelucrarea datelor.  „Art. 9. -   (1) În vederea asigurării proporţionalităţii ...

CJUE - Speță privind TVA din România

Photo by Giorgio Trovato on Unsplash În cauza C‑527/23 CJUE a soluționat o întrebare preliminară venită de la Tribunalul Prahova pe o speță legată de deducerea TVA. Weatherford Atlas Gip a preluat, prin intermediul fuziunii prin absorbție, societatea Foserco SA, o societate de drept român, inclusiv drepturile și obligațiile acesteia. Obiectul de activitate al Foserco consta în prestarea de servicii anexe extracției petrolului și gazelor naturale. În 2015 și în 2016, Foserco prestase servicii de forare în România către doi clienți, respectiv OMV Petrom și Petrofarc. Pentru prestarea acestor servicii, Foserco achiziționase de la societăți din cadrul grupului Weatherford servicii administrative generale, respectiv, printre altele, servicii IT, de resurse umane, servicii de marketing, servicii contabile și legale. Aceste servicii administrative generale erau prestate de entități stabilite în afara României și se recurgea la taxarea inversă pentru a calcula TVA‑ul aplicabil serviciilor men...