Treceți la conținutul principal

Medicii şi contractul de prestări servicii


Dispoziţiile art.196 din Legea 95/2006 permit medicilor să fie angajaţi în spitale cu contract de prestări servicii. În ce măsură este aplicabilă această dispoziţie raportat la ansamblul legislaţiei.

În primul rând ar trebui făcută o punere la zi a terminologiei. Conform Noului Cod Civil, ceea ce numeam în trecut contract de prestări servicii în terminologia Noului Cod Civil corespunde Contractului de furnizare.

Într-un alt articol „Contract de muncă versus contract prestări serviciiarătam că încheierea de contracte de prestări servicii era posibilă prin excepţie pentru activităţi cu caracter temporar. Însăşi dispoziţiile art. 196 din Legea 95/2006 descriu o situaţie de excepţie pe care am putea-o defini ca „lipsa de personal angajat cu contract de muncă” În consecinţă este justificată încheierea unui contract de prestări servicii cu respectarea condiţiilor art. 196 din legea 95/2006.

Totuşi spitalele, şi ne referim aici la spitalele publice, având un statut de instituţie publică trebuie să respecte constrângerile bugetare, care sunt imperative, şi să încheie astfel de contracte în limitele bugetelor alocate.

Pe de altă parte nu trebuie ignorat că încheierea unui contract de furnizare (fost prestări servicii) nu este un contract de muncă şi prin urmare nu este exceptat de la aplicarea Ordonanaţei de Urgenţă 34/2006 privind achiziţiile publice, decât dacă se încadrează în limita valorică de 15.000 euro. Deci atenţie.

P.S. Raportat la intrebare, contractul de prestari servicii este o posibilitate potrivit art 196 din Legea 95/2006, cetatenii din UNiunea Europeana avand aceleasi drepturi si obligatii ca un cetatean Roman.
In ce priveste impozitele si taxele lucrurile sunt mai complicate si ar fi bine sa consultati un avocat in mod profesionist, care sa analiozeze situatia concreta a cazului. In discutie intervine perioada pentru care se va presta efectiv activitatea, conventia privind evitarea dublei impuneri, si chiar optiunea concreta a persoanei interesate.

P.S.S. Condorm art 16 din Codul Muncii doar perioada lucrata in baza unui contract de munca este vechime in munca. Vechimea in specialitate este o parte a vechimii in munca. Totusi acestea nu afecteaza drepturile de asigurari sociale, tinand seama ca se platesc contributii si in baza contractuluui de prestari servicii, iar activitatea poate fi invocata ca experienta profesionala.

Comentarii

A. Alexandrescu a spus…
Buna ziua,

As dori sa va intreb sub ce forma legala contractuala poate fi remunerat un doctor francez care prestaza servicii medicale temporare sau cu caracter ocazional in Romania. Conventie civila?
De asemenea in acest caz contributiile pentru sanatate si pensie care se aplica si din partea angajatului si din partea angajatorului sint aceleasi ca si pentru un cetatean roman cu un astfel de contract?

Va multumesc
A. Alexandrescu
Anonim a spus…
Perioada lucrata in baza unui contract de prestari servicii este vechime in munca? Pentru medici se recunoaste ca si vechime in specialitate?

Postări populare de pe acest blog

Big Mac... dar nu cu carne de pui

 Ținând seama de notorietatea mărcii este interesant cazul  T-58/23 soluționat recent de instanțele europene, după parcurgerea tuturor etapelor de jurisdicție. O companie irlandeză    Supermac’s, a cerut înregistrarea mărcii Big Mac inclusiv pentru produse de tip hamburger. Cum e ușor de presupus,  McDonald’s International Property Company, Ltd., deținătorul mărcii Big Mac, s-a opus la această cerere. În final, însă, instanțele europene au reținut că opoziția nu este întemeiată în ce privește produsele conținând carne de pui, pentru că, deținătorul mărcii nu a făcut dovada că ar fi utilizat această marcă pentru produse din carne de pui. Iată că până și o marcă extrem de cunoscută precum Big Mac trebuie să treacă testul utilizării efective pentru a putea fi invocată protecția legală. 

Studiu de caz: GDPR si acuzele aduse d-lui Simion și AUR

  Legat de campania cu casele la preț abordabil făcute de partidul AUR, campanie în care se folosește intensiv imaginea d-lui George Simion, liderul partidului, au apărut din cei care acuză că această campanie ar avea aspecte ilegale din punct de vedere al GDPR. Ne place sau nu ne place legislația din România, ne place sau nu ne place partidul AUR (sau liderul acestuia), trebuie să fim atenți la ce spun textele legale. Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)  a fost făcute de politicieni astfel încât să fie permisivă cu partidele politice raportat la prelucrarea datelor.  „Art. 9. -   (1) În vederea asigurării proporţionalităţii ...

Convocare cercetare disciplinară- model

Antet                                                                                                             Nr.______/__________________ Către, Salariat Adresa: ______________________             Prin prezenta va informam ca sunteti convocat la ________________, situat în _________________ , în data de   __________ , ora   _____ în vederea efectuării cerce...