Treceți la conținutul principal

Obligativitatea (de la 1 februarie) a şedinţei de informare asupra medierii


De la 1 februarie 2013 se prevede ca să devină obligatoriu, pentru toţi justiţiabilii, ca aceştia să parcurgă, înaintea unor categorii (largi) de procese, procedura de informare asupra avantajelor medierii în faţa unui mediator.
Conform legii se presupune că aceasta procedură va fi gratuită, dar deja există semne şi interpretări conform cărora mediatorii vor profita de aceasta obligativitate, pentru a obţine diverse onorarii.
În următoarele domenii procedura informării asupra avantajelor medierii va fi obligatorie:
b) în materia dreptului familiei, în situaţiile prevăzute la art. 64;
c) în domeniul litigiilor privind posesia, grăniţuirea, strămutarea de hotare, precum şi în orice alte litigii care privesc raporturile de vecinătate;
d) în domeniul răspunderii profesionale în care poate fi angajată răspunderea profesională, respectiv cauzele de malpraxis, în măsura în care prin legi speciale nu este prevăzută o altă procedură;
e) în litigiile de muncă izvorâte din încheierea, executarea şi încetarea contractelor individuale de muncă;
f) în litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 lei, cu excepţia litigiilor în care s-a pronunţat o hotărâre executorie de deschidere a procedurii de insolvenţă, a acţiunilor referitoare la Registrul Comerţului şi a cazurilor în care părţile aleg să recurgă la procedurile prevăzute la art. 999-1018 din Codul de procedură civilă;
Regulile privind desfăşurarea acestei şedinţe de informare nu  sunt  prea clare. Se poate trage concluzia că este necesară invitarea şi părţii ce urmează să fie pârâtă în cauză, în cazul în acre mi răspunde invitaţiei se va consemna acest lucru.
Nu există nici un fel de termene în sarcina mediatorului privind momentul până la care este obligat acesta să facă şedinţa de informare şi să elibereze certificatul de informare.
În urma şedinţei de informare se va da un certificat de informare.  Există interpretări care spun că mediatorul realizează informarea gratuit dar eliberarea certificatului de informare este contra cost, interpretare care este abuziva în opinia noastră, dar posibil ca justiţiabilii să se întâlnească cu astfel de practici.
În cazul în care reclamantul nu va parcurge această procedură acolo unde este obligatorie, şi totuşi se va adresa instanţei, instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca fiind inadmisibilă.
Deşi există foarte multe voci că această procedură nu face decât să consume timpul justiţiabililor în mod inutil, şi posibil va creşte costurile proceselor, este bine de ştiut că, cel puţin până în acest moment, se prevede ca aceste obligaţii să intre în vigoare de la 1 februarie 2013.


Comentarii

Anonim a spus…
s-a prorogat!

Postări populare de pe acest blog

Big Mac... dar nu cu carne de pui

 Ținând seama de notorietatea mărcii este interesant cazul  T-58/23 soluționat recent de instanțele europene, după parcurgerea tuturor etapelor de jurisdicție. O companie irlandeză    Supermac’s, a cerut înregistrarea mărcii Big Mac inclusiv pentru produse de tip hamburger. Cum e ușor de presupus,  McDonald’s International Property Company, Ltd., deținătorul mărcii Big Mac, s-a opus la această cerere. În final, însă, instanțele europene au reținut că opoziția nu este întemeiată în ce privește produsele conținând carne de pui, pentru că, deținătorul mărcii nu a făcut dovada că ar fi utilizat această marcă pentru produse din carne de pui. Iată că până și o marcă extrem de cunoscută precum Big Mac trebuie să treacă testul utilizării efective pentru a putea fi invocată protecția legală. 

Studiu de caz: GDPR si acuzele aduse d-lui Simion și AUR

  Legat de campania cu casele la preț abordabil făcute de partidul AUR, campanie în care se folosește intensiv imaginea d-lui George Simion, liderul partidului, au apărut din cei care acuză că această campanie ar avea aspecte ilegale din punct de vedere al GDPR. Ne place sau nu ne place legislația din România, ne place sau nu ne place partidul AUR (sau liderul acestuia), trebuie să fim atenți la ce spun textele legale. Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)  a fost făcute de politicieni astfel încât să fie permisivă cu partidele politice raportat la prelucrarea datelor.  „Art. 9. -   (1) În vederea asigurării proporţionalităţii ...

Convocare cercetare disciplinară- model

Antet                                                                                                             Nr.______/__________________ Către, Salariat Adresa: ______________________             Prin prezenta va informam ca sunteti convocat la ________________, situat în _________________ , în data de   __________ , ora   _____ în vederea efectuării cerce...