Curtea de Apel din Montpellier a avut de dezlegat un caz foarte interesant in care legislatia e-commerce s-a aflat in concurenta cu legislatia privind datele personale. Cazul este interesant si din perspectiva faptului ca regulile la nivel european (deci si in Romania) in materie sunt destul de asemanatoare, si modul de judecata poate fi preluat.
In fapt un persoana a particpat la un forum de discutii sub un pseudonim. Furnizorul serviciului stoca si datele reale ale acestui personaj, astfel ca discutiile au degenerat in atacuri personale prin asociere cu identitatea reala. Personajul a cerut furnizorului serviciului sa stearga datele sale. Furnizorul a replicat ca potrivit legislatiei e-commerce nu este obligat sa faca acest lucru decat decat daca sunt incalcari evidente ale legalitatii (crime impotriva umanitatii, pornografie infantila) sau daca exista dispozitii speciale care sa ii impuna supravegherea continutului.
Totusi Curtea de Apel din Montpelliera decis in valoarea petentului, persoana care a cerut stergerea datelor, aratand ca este vorba de date personale, si ca in acest caz furnizorul serviciului nu este tinut numai de obligatiile legate de legislatia e-commerce, ci si de obligatiile legate de prelucrarea datelor personale. Ori aceasta legislatie prevede dreptul persoanei ale carei date sunt prelucrate de a cere, si a i se satisface fara conditii aceasta cerere, ca sa inceteze orice prelucrare a acestor date. In concluzie furnizorul de servicii a fost gasit ca fiind culpabil si condamnat sa plateasca o despagubire.
Comentarii