ReDigi este (era) un serviciu care oferea o platforma pe Internet prin care utilizatorii puteau vinde muzica second-hand. Adica se putea face upload cu muzica cumparata legal (de exemplu de la iTunes) si revinde catre cei interesati. Serviciul verifica sursa fisierului fiind refuzate rip-rile de CD sau alte fisiere din surse dubioase.
ReDigi a fost dat in judecata in fata instantelor americane si a fost gasit raspunzator de incalcarea dreptului de autor. Instanta americana s-a facut ecoul teoriei "primei vanzari" si anume ca licenta acordata utilizatorului la vanzarea unei fonograme exclude revanzarea.
Curtea de Justitie a Uniunii Europene a avut o abordare diametral opusa intr-un caz similar (desi nu chiar identic). In cazul UsedSoft - C-128/11 - (dupa cum spune numele, o platforma on line pe care se revindeau soft-uri second-hand) instanta europeana a considerat ca o astfel de activitate nu incalca dreptul de proprietate intelectuala a detinatorului originar de drepturi asupra soft-ului.
Comentarii