Daca lucrati la o corporatie, vi se pare abolut normal sa trimiteti sefului din America (ei, nu toate corporatiile sunt americane, dar sunt destule cu sediul acolo) tot felul de date. Ba chiar s-ar putea ca toate informatiile pe care le prelucreaza compania sa fie pe niste servere din US (sau mai stiu eu unde), pentru ca asa se obisnuieste in grupuriole mari, sa se tina informatia centralizat.
Printre aceste informatii se poate sa fie si o multime de date personale (date privind clientii, angajatii, etc.). Si uite asa deveniti contravenient, daca nu chiar infractor. Pentru ca exportul de date personale in afara Uniunii Europene este interzis. Iar din punctul de vedere al Uniunii Europene, Statele Unite sunt vestul salbatic al datelor personale, unde acestea nu sunt deloc sigure (ultimul scandal cu PRISM, a facut lucrurile si mai tensionate).
Asa ca verificati daca compania careia ii trimiteti datele este inscrisa in US- EU Safe Harbour, adica un program deschis companiilor americane care certifica ca acestea indeplinesc conditiile Uniunii Europene in privinta datelor personale. (Directiva 95/46/EC). Daca nu e inscrisa, tot ce faceti e pe riscul personal.
Comentarii