Treceți la conținutul principal

Modificări importante la legea cecului

Prin legea de punere în aplicare a Noului Cod Penal s-a adus o modificare importantă a art.84 din Legea cecului (Legea 59/1934)
Acum redactarea acestui articol este:

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni până la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă, săvârşirea uneia dintre următoarele fapte:
    1. emiterea unui cec fără a fi avut autorizarea trasului;
    2. emiterea unui cec fără a avea la tras disponibil suficient sau dispunerea în tot ori în parte de disponibilul avut mai înainte de trecerea termenelor fixate pentru prezentare;
    3. emiterea unui cec cu dată falsă sau căruia îi lipseşte unul dintre următoarele elemente esenţiale:
    a) denumirea de cec;
    b) suma de bani ce trebuie plătită;
    c) numele trasului;
    d) data emiterii cecului;
    e) semnătura prevăzută la art. 11;
    4. emiterea unui cec cu încălcarea prevederilor art. 6 alin. 3.

Prezintă mare interes punctul 3 faţă de practicile de până acum în materia CEC-ului. Pentru că din acestea rezultă că emiterea de cecuri în alb este interzisă, fiind chiar infracţiune.

Atenţie, această normă nu atrage nulitatea cecului. Dar, dacă aţi emis un cec în alb nu veţi putea niciodată să vă apăraţi că beneficiarul cecului ar fi completat în mod abuziv un cec în alb, pentru că nu faceţi decât să vă autodenunţaţi  ca autor al unei infracţiuni.


În consecinţă, atenţie maximă la emiterea de cecuri! Sancţiunea este amenda sau închisoarea de la 6 luni la 1 an.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Big Mac... dar nu cu carne de pui

 Ținând seama de notorietatea mărcii este interesant cazul  T-58/23 soluționat recent de instanțele europene, după parcurgerea tuturor etapelor de jurisdicție. O companie irlandeză    Supermac’s, a cerut înregistrarea mărcii Big Mac inclusiv pentru produse de tip hamburger. Cum e ușor de presupus,  McDonald’s International Property Company, Ltd., deținătorul mărcii Big Mac, s-a opus la această cerere. În final, însă, instanțele europene au reținut că opoziția nu este întemeiată în ce privește produsele conținând carne de pui, pentru că, deținătorul mărcii nu a făcut dovada că ar fi utilizat această marcă pentru produse din carne de pui. Iată că până și o marcă extrem de cunoscută precum Big Mac trebuie să treacă testul utilizării efective pentru a putea fi invocată protecția legală. 

Studiu de caz: GDPR si acuzele aduse d-lui Simion și AUR

  Legat de campania cu casele la preț abordabil făcute de partidul AUR, campanie în care se folosește intensiv imaginea d-lui George Simion, liderul partidului, au apărut din cei care acuză că această campanie ar avea aspecte ilegale din punct de vedere al GDPR. Ne place sau nu ne place legislația din România, ne place sau nu ne place partidul AUR (sau liderul acestuia), trebuie să fim atenți la ce spun textele legale. Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)  a fost făcute de politicieni astfel încât să fie permisivă cu partidele politice raportat la prelucrarea datelor.  „Art. 9. -   (1) În vederea asigurării proporţionalităţii ...

Convocare cercetare disciplinară- model

Antet                                                                                                             Nr.______/__________________ Către, Salariat Adresa: ______________________             Prin prezenta va informam ca sunteti convocat la ________________, situat în _________________ , în data de   __________ , ora   _____ în vederea efectuării cerce...