Treceți la conținutul principal

Buletin legislativ 09.06.14-13.06.14

Protecţia consumatorilor

Ordonanţa urgenţă nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniştii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, Guvernul României, În vigoare de la 13.06.2014, Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 427 din 11.06.2014

Iată câteva lucruri noi pe care aceasta le aduce și vor afecta comerțul electronic.
Butonul de comandă va trebui să conțină fără echivoc informatia că odată plasată o comandă se naște și o obligație de plată.
În cazul în care furnizați conținut digital trebuie să oferiți informați pe larg legate de utilizarea acestuia mai ales în ceea ce privește compatibilitatea cu diverse sisteme de operare și echipamente.
Ceea ce Curtea Europeană de Justiție impusese pe cale de interpretare, este transpus în directivă și anume trebuie să fie transmis consumatorului o dovadă pe un suport durabil a contractului înainte de orice executare a contractului. Adică simpla trimitere către un link nu este suficientă, ci trebuie trimis către consumator un contract complet cel puțin în format email.
Dreptul consumatorului de retragere din contract devine de 14 zile de la data încheierii contractului pentru servicii, iar în cazul livrării de bunuri poate fi până la data livrării.
În cazul livrării de conținut digital acest drept funcționează până la data începerii operațiunii de download.
Nu mai sunt acceptate formulare electronice cu căsuțe de opțiune premarcate.
Nu mai pot fi percepute alte taxe speciale care depășesc costul efectiv al serviciului. De exemplu, intră în această categorie foarte practicatele taxe pentru plata cu cardul, care vor trebui să fie eliminate. La fel, dacă este vorba de un serviciu de comenzi telefonic nu se poate cere un cost pe apel decât cel în mod obișnuit perceput de linia telefonică respectivă.

Agricultură, produse alimentare

Norma cu privire la natura, conţinutul şi fabricarea magiunului de prune destinat consumului uman din 27.05.2014, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, În vigoare de la 12.06.2014, Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 429 din 12.06.2014

Magiunul de prune este o pastă groasă, omogenă, obţinută prin fierberea prunelor proaspete, după îndepărtarea părţilor necomestibile, fără adaos de zahăr/zaharuri sau de produse alimentare ce conţin monozaharide ori dizaharide utilizate pentru proprietăţile lor îndulcitoare. Trebuie să prezinte un conţinut de substanţă uscată solubilă egal cu 55% sau mai mult.

Construcţii

Ordinul nr. 848/2014 privind aprobarea Procedurii pentru exercitarea controlului de stat al calităţii în construcţii la operatorii economici cu activitate de proiectare şi execuţie a lucrărilor de construcţii privind organizarea şi funcţionarea sistemului propriu de management al calităţii - indicativ PCS 003, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, În vigoare de la 13.06.2014, Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 432 din 13.06.2014

Proceduri judiciare

Decizia nr. 4/2014 privind examinarea sesizării formulate de Curtea de Apel Bucureşti Secţia I penală în Dosarul nr. 200/93/2014 privind pronunţarea unei hotărâri prealabile în vederea dezlegării de principiu a problemei de drept vizând aplicarea dispoziţiilor art. 22 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal cu referire la art. 129 alin. (2) lit. b) din Codul penal în cazul faptelor definitiv judecate la data de 1 februarie 2014, din 12.05.2014, nalta Curte de Casaţie şi Justiţie – ÎCCJ, În vigoare de la 13.06.2014, Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 434 din 13.06.2014.

Prevederile art. 22 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal cu referire la art. 129 alin. (2) lit. b) din Codul penal nu sunt aplicabile faptelor definitiv judecate la data de 1 februarie 2014.
Este vorba de aplicarea Codului penal în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni în timpul termenului de încercare.

Diverse


Ordinul nr. 1808/2014 pentru aprobarea formularelor de avize de înscriere privind înregistrările efectuate în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare şi a instrucţiunilor de completare a acestor formulare, Ministerul Justiţiei, În vigoare de la 16.06.2014, Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 428 din 11.06.2014

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Big Mac... dar nu cu carne de pui

 Ținând seama de notorietatea mărcii este interesant cazul  T-58/23 soluționat recent de instanțele europene, după parcurgerea tuturor etapelor de jurisdicție. O companie irlandeză    Supermac’s, a cerut înregistrarea mărcii Big Mac inclusiv pentru produse de tip hamburger. Cum e ușor de presupus,  McDonald’s International Property Company, Ltd., deținătorul mărcii Big Mac, s-a opus la această cerere. În final, însă, instanțele europene au reținut că opoziția nu este întemeiată în ce privește produsele conținând carne de pui, pentru că, deținătorul mărcii nu a făcut dovada că ar fi utilizat această marcă pentru produse din carne de pui. Iată că până și o marcă extrem de cunoscută precum Big Mac trebuie să treacă testul utilizării efective pentru a putea fi invocată protecția legală. 

Studiu de caz: GDPR si acuzele aduse d-lui Simion și AUR

  Legat de campania cu casele la preț abordabil făcute de partidul AUR, campanie în care se folosește intensiv imaginea d-lui George Simion, liderul partidului, au apărut din cei care acuză că această campanie ar avea aspecte ilegale din punct de vedere al GDPR. Ne place sau nu ne place legislația din România, ne place sau nu ne place partidul AUR (sau liderul acestuia), trebuie să fim atenți la ce spun textele legale. Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)  a fost făcute de politicieni astfel încât să fie permisivă cu partidele politice raportat la prelucrarea datelor.  „Art. 9. -   (1) În vederea asigurării proporţionalităţii ...

Convocare cercetare disciplinară- model

Antet                                                                                                             Nr.______/__________________ Către, Salariat Adresa: ______________________             Prin prezenta va informam ca sunteti convocat la ________________, situat în _________________ , în data de   __________ , ora   _____ în vederea efectuării cerce...