Treceți la conținutul principal

Definiţia parodiei

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în soluţionarea unei cereri preliminare venită din Belgia, cazul  C-201/13, a fost pusă în situaţia de a emite o definiţie a parodiei.

Definiţia este importantă în aplicarea legislaţiei drepturilor de autor, ştiind că în cazul în care se parodiază o operă preexistentă, consimţământul autorului operei preexistente (sau al altui deţinător al drepturilor de autor) nu este necesar pentru a se parodia a acea operă.

Cazul se referă la utilizarea de către un politician a unor benzi desenate, unde personajele erau modificate pentru a semăna cu adversari politici.

În speţă s-a pus şi problema că mesajul politic era unul discriminatoriu.

Curtea Europeană a stabilit că parodia trebuie să deţină următoarele caracteristici:

- să fie în mod notabil diferită de opera originală,
- să conţină un sens umoristic sau de farsă,

Nu este necesar să aibă un caracter original în afară de diferenţa notabilă faţă de opera preexistentă.

În ce priveşte celalte probleme implicate,Curtea Europeană a apreciat că este rolul instanţei naţionale ca de la caz la caz să aprecieze  asupra diverselor interese ridicate de utilizarea unei opere sub forma unei parodii şi să pună în balanţă aceste diverse interese pentru a asigura un echilibru corect între acestea.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Big Mac... dar nu cu carne de pui

 Ținând seama de notorietatea mărcii este interesant cazul  T-58/23 soluționat recent de instanțele europene, după parcurgerea tuturor etapelor de jurisdicție. O companie irlandeză    Supermac’s, a cerut înregistrarea mărcii Big Mac inclusiv pentru produse de tip hamburger. Cum e ușor de presupus,  McDonald’s International Property Company, Ltd., deținătorul mărcii Big Mac, s-a opus la această cerere. În final, însă, instanțele europene au reținut că opoziția nu este întemeiată în ce privește produsele conținând carne de pui, pentru că, deținătorul mărcii nu a făcut dovada că ar fi utilizat această marcă pentru produse din carne de pui. Iată că până și o marcă extrem de cunoscută precum Big Mac trebuie să treacă testul utilizării efective pentru a putea fi invocată protecția legală. 

Studiu de caz: GDPR si acuzele aduse d-lui Simion și AUR

  Legat de campania cu casele la preț abordabil făcute de partidul AUR, campanie în care se folosește intensiv imaginea d-lui George Simion, liderul partidului, au apărut din cei care acuză că această campanie ar avea aspecte ilegale din punct de vedere al GDPR. Ne place sau nu ne place legislația din România, ne place sau nu ne place partidul AUR (sau liderul acestuia), trebuie să fim atenți la ce spun textele legale. Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)  a fost făcute de politicieni astfel încât să fie permisivă cu partidele politice raportat la prelucrarea datelor.  „Art. 9. -   (1) În vederea asigurării proporţionalităţii ...

Convocare cercetare disciplinară- model

Antet                                                                                                             Nr.______/__________________ Către, Salariat Adresa: ______________________             Prin prezenta va informam ca sunteti convocat la ________________, situat în _________________ , în data de   __________ , ora   _____ în vederea efectuării cerce...