Treceți la conținutul principal

Frame-urile nu incalca drepturile de autor

Deja Curtea de Justitie a Uniuni  Europene a pus capat controverselor daca hyperlinkul incalca in vreun fel dreoturile de autor. Asa cum aratam intr-un articol anterior s-a stabilit că un link catre alta pagina web nu incalca drepturile de autor.

O situatie si mai controversata este cea a frame-urilor. Frame este tehnica prin care o pagina internet, integral sau partial este integrata in alta pagina. Aici opiniile au fost foarte impartite. Spre deosebire de hyperlink, unde un fragment de text este folosit ca legătură între pagini, iar opiniile erau cvasiunanime că nu se putea pune problema unei încălcări a drepturilor de autor, pentru frame lucrurile sunt mai complicate, caci aici conţinutul unei alte pagini web este preluat integral. De exemplu, cand integrati un videoclip de pe youtube in blogul dumneavoastra, faceti un frame.

In cauza BestWater International GmbH v. Michael Mebes and Stefan Potsch (C-348/13) Curtea de Justitie a Uniunii Europene a lămurit această controversă. Atât timp cât un conţinut este adus prin internet la cunoştinţa publicului în mod legitim, este legitim ca acesta să fie preluat prin metoda frame pe alte site-uri.
Curtea a stabilit ca prin aceasta tehnica nu se adresează unui public nou, diferit de cel avut în vedere de cel care a adus iniţial la cunoştinţa publicului conţinutul.

Atenţie însă: asigurati-va ca sursa din care preluati frame-ul este una de încredere pentru că în hotărârea sa Curtea a condiţionat ca sursa iniţială, pentru care s-a făcut frame, să fie una care aduce conţinutul la cunoştinţa publicului "în mod legitim".

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Big Mac... dar nu cu carne de pui

 Ținând seama de notorietatea mărcii este interesant cazul  T-58/23 soluționat recent de instanțele europene, după parcurgerea tuturor etapelor de jurisdicție. O companie irlandeză    Supermac’s, a cerut înregistrarea mărcii Big Mac inclusiv pentru produse de tip hamburger. Cum e ușor de presupus,  McDonald’s International Property Company, Ltd., deținătorul mărcii Big Mac, s-a opus la această cerere. În final, însă, instanțele europene au reținut că opoziția nu este întemeiată în ce privește produsele conținând carne de pui, pentru că, deținătorul mărcii nu a făcut dovada că ar fi utilizat această marcă pentru produse din carne de pui. Iată că până și o marcă extrem de cunoscută precum Big Mac trebuie să treacă testul utilizării efective pentru a putea fi invocată protecția legală. 

Studiu de caz: GDPR si acuzele aduse d-lui Simion și AUR

  Legat de campania cu casele la preț abordabil făcute de partidul AUR, campanie în care se folosește intensiv imaginea d-lui George Simion, liderul partidului, au apărut din cei care acuză că această campanie ar avea aspecte ilegale din punct de vedere al GDPR. Ne place sau nu ne place legislația din România, ne place sau nu ne place partidul AUR (sau liderul acestuia), trebuie să fim atenți la ce spun textele legale. Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)  a fost făcute de politicieni astfel încât să fie permisivă cu partidele politice raportat la prelucrarea datelor.  „Art. 9. -   (1) În vederea asigurării proporţionalităţii ...

Convocare cercetare disciplinară- model

Antet                                                                                                             Nr.______/__________________ Către, Salariat Adresa: ______________________             Prin prezenta va informam ca sunteti convocat la ________________, situat în _________________ , în data de   __________ , ora   _____ în vederea efectuării cerce...