Deja Curtea de Justitie a Uniuni Europene a pus capat controverselor daca hyperlinkul incalca in vreun fel dreoturile de autor. Asa cum aratam intr-un articol anterior s-a stabilit că un link catre alta pagina web nu incalca drepturile de autor.
O situatie si mai controversata este cea a frame-urilor. Frame este tehnica prin care o pagina internet, integral sau partial este integrata in alta pagina. Aici opiniile au fost foarte impartite. Spre deosebire de hyperlink, unde un fragment de text este folosit ca legătură între pagini, iar opiniile erau cvasiunanime că nu se putea pune problema unei încălcări a drepturilor de autor, pentru frame lucrurile sunt mai complicate, caci aici conţinutul unei alte pagini web este preluat integral. De exemplu, cand integrati un videoclip de pe youtube in blogul dumneavoastra, faceti un frame.
In cauza BestWater International GmbH v. Michael Mebes and Stefan Potsch (C-348/13) Curtea de Justitie a Uniunii Europene a lămurit această controversă. Atât timp cât un conţinut este adus prin internet la cunoştinţa publicului în mod legitim, este legitim ca acesta să fie preluat prin metoda frame pe alte site-uri.
Curtea a stabilit ca prin aceasta tehnica nu se adresează unui public nou, diferit de cel avut în vedere de cel care a adus iniţial la cunoştinţa publicului conţinutul.
Atenţie însă: asigurati-va ca sursa din care preluati frame-ul este una de încredere pentru că în hotărârea sa Curtea a condiţionat ca sursa iniţială, pentru care s-a făcut frame, să fie una care aduce conţinutul la cunoştinţa publicului "în mod legitim".
Comentarii