Tribunalul Uniunii Europene in cazul Simca Europe Ltd v OHIM, T-327/12, a pronuntat o hotarare foarte importanta asupra unui domeniu mai putin abordat in domeniul marcilor: marcile "retro".
In fapt se refera la situatia unor marci care au fost inregistrate in trecut, produsele respectiv au iesit din fabricatie, protectia pentru marca respectiva nu a mai fost prelungita. Totusi, unii indivizi destepti (altii decat cei care au detinut pe vremuri marca) au vazut un anume potential comercial in a cere protectia pentru o astfel de marca.
In cazul de fata o persoana a cerut inregistrarea marcii SIMCA. Simca a fost un autoturism popular produs pe vremuri de Peugeot (astazi grupul PSA). Modelul a iesit din fabricatie la inceputul anilor 1980.
PSA a facut opoziţie la inregistrarea acestei marci si OHIM (autoritatea care inregistreaza marcile europene) a respins cererea. Cazul a ajuns in fata Tribunalului Uniunii Europene.
Tribunalul a sustinut decizia OHIM, circumstantiat de doua conditii:
1. Refuzul inregistrarii unei astfel de marci este legitim atunci cand este vorba de o marca care si-a pastrat popularitatea. In cadrul procedurilor s-a demonstrat ca marca inca este populara in randul publicului.
2. O a doua conditie cumulativa este aceea ca cel care a solicitat inregistrarea marcii sa fi fost de rea credinta, sa fi facut cererea de inregistrarea constient de popularitatea marcii, cu intentia de a parazita renumele acelei marci. In cadrul procedurii s-a retinut ca autorul cererii de inregistrare cunostea popularitatea marcii, chiar, intentiona, se pare, sa obtina un profit din cesiunea marcii catre PSA.
Comentarii