Treceți la conținutul principal

Marcile retro

Tribunalul Uniunii Europene in cazul Simca Europe Ltd v OHIM, T-327/12, a pronuntat o hotarare foarte importanta asupra unui domeniu mai putin abordat in domeniul marcilor: marcile "retro".

In fapt se refera la situatia unor marci care au fost inregistrate in trecut, produsele respectiv au iesit din fabricatie, protectia pentru marca  respectiva nu a mai fost prelungita. Totusi, unii indivizi destepti (altii decat cei care au detinut pe vremuri marca) au vazut un anume potential comercial in a cere protectia pentru o astfel de marca.

In cazul de fata o persoana a cerut inregistrarea marcii SIMCA. Simca a fost un autoturism popular produs pe vremuri de Peugeot (astazi grupul PSA). Modelul a iesit din fabricatie la inceputul anilor 1980.

PSA a facut opoziţie la inregistrarea acestei marci si OHIM (autoritatea care inregistreaza marcile europene) a respins cererea. Cazul a ajuns in fata Tribunalului Uniunii Europene.

Tribunalul a sustinut decizia OHIM, circumstantiat de doua conditii:

1. Refuzul inregistrarii unei astfel de marci este legitim atunci cand este vorba de o marca care si-a pastrat popularitatea. In cadrul procedurilor s-a demonstrat ca marca inca este populara in randul publicului.
2. O a doua conditie cumulativa este aceea ca cel care a solicitat inregistrarea marcii sa fi fost de rea credinta, sa fi facut cererea de inregistrarea constient de popularitatea marcii, cu intentia de a parazita renumele acelei marci. In cadrul procedurii s-a retinut ca autorul cererii de inregistrare cunostea popularitatea marcii, chiar, intentiona, se pare, sa obtina un profit din cesiunea marcii catre PSA. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Big Mac... dar nu cu carne de pui

 Ținând seama de notorietatea mărcii este interesant cazul  T-58/23 soluționat recent de instanțele europene, după parcurgerea tuturor etapelor de jurisdicție. O companie irlandeză    Supermac’s, a cerut înregistrarea mărcii Big Mac inclusiv pentru produse de tip hamburger. Cum e ușor de presupus,  McDonald’s International Property Company, Ltd., deținătorul mărcii Big Mac, s-a opus la această cerere. În final, însă, instanțele europene au reținut că opoziția nu este întemeiată în ce privește produsele conținând carne de pui, pentru că, deținătorul mărcii nu a făcut dovada că ar fi utilizat această marcă pentru produse din carne de pui. Iată că până și o marcă extrem de cunoscută precum Big Mac trebuie să treacă testul utilizării efective pentru a putea fi invocată protecția legală. 

Studiu de caz: GDPR si acuzele aduse d-lui Simion și AUR

  Legat de campania cu casele la preț abordabil făcute de partidul AUR, campanie în care se folosește intensiv imaginea d-lui George Simion, liderul partidului, au apărut din cei care acuză că această campanie ar avea aspecte ilegale din punct de vedere al GDPR. Ne place sau nu ne place legislația din România, ne place sau nu ne place partidul AUR (sau liderul acestuia), trebuie să fim atenți la ce spun textele legale. Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)  a fost făcute de politicieni astfel încât să fie permisivă cu partidele politice raportat la prelucrarea datelor.  „Art. 9. -   (1) În vederea asigurării proporţionalităţii ...

Convocare cercetare disciplinară- model

Antet                                                                                                             Nr.______/__________________ Către, Salariat Adresa: ______________________             Prin prezenta va informam ca sunteti convocat la ________________, situat în _________________ , în data de   __________ , ora   _____ în vederea efectuării cerce...