Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a dat o hotărâre foarte interesantă legată de utilizarea unei camere de supraveghere în scop personal, acasă. ( cazul František Ryneš C-212/13)
František Ryneš, cetăţean ceh, fusese, el şi familia, victimă a aunor atacuri, fără ca autorii să fi fost identificaţii, şi a instalat o cameră de supraveghere acasă.
Cu aceasta a putut să identifice cine erau autorii atacurilor. În timpul procesului intentat acestora a fost ridicată problema în ce măsură această supraveghere era conformă regulilor privind protecţia datelor personale. Autoritatea competentă din Cehia l-a amendat pe František Ryneš găsind că este vinovat de încălcarea legislaţiei privind datele personale. Un aspect important reţinut a fost că acea cameră surprindea imagini şi din spaţiul public. František Ryneš s-a adresat justiţiei şi prin intermediul unei întrebări preliminare cazul a ajuns la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a stabilit că , într-adevăr, dat fiind faptul că prin acea cameră erau înregistrate şi imagini din spaţiul public în care puteau fi identificate persoane, înseamnă că într-adevăr situaţia intră sub incidenţa legislaţiei privind prelucrarea datelor personale, camera instalată neavând doar o utilizare strict privată.
Totuşi, Curtea Europeană sugerează instanţei naţionale să cerceteze situaţia de fapt şi sub perspectiva legitimităţii acestei supravegheri, date fiind circumstanţele în care aceasta a fost făcută.
Comentarii