Raspunderea pentru produsele defecte nu e un lucru nou pentru nimeni. Insa ce te faci cand aceasta raspundere se naste in cazul unor pacemakere deja montate pe pacient. Asta a avut de solutionat Curtea de Justitie a Uniunii Europene intr-o intrebare preliminara venita din Germania intr-un caz (C‑503/13 și C‑504/13) care implica firma Boston Scientific Medizintechnik GmbH, importator de astfel de aparate, care a avertizat asupra unui defect potential al acestor aparate si recomanda inlocuirea acestora.
O prima problema a fost daca un produs poate fi considerat defect pe baza unei simple supozitii fara ca fiecare produs in parte sa fi fost constatat ca defect.
Curtea Europeana a apreciat: "constatarea unui potențial defect la produse care aparțin aceluiași grup sau aceleiași serii de producție, cum sunt stimulatoarele cardiace și defibrilatoarele automate implantabile, permite calificarea unui asemenea produs drept produs cu defecte fără a fi necesară constatarea defectului la produsul respectiv."
O altă chestiune a fost până unde merge răspunderea în acest caz.
În acest caz răspunsul a fost: "Directiva 85/374 trebuie interpretate în sensul că prejudiciul cauzat printr‑o intervenție chirurgicală de înlocuire a unui produs cu defecte, respectiv un stimulator cardiac sau un defibrilator automat implantabil, constituie un „prejudiciu cauzat prin deces sau leziuni corporale”, pentru care este răspunzător producătorul, atunci când această intervenție este necesară pentru înlăturarea defectului produsului respectiv. Este de competența instanței de trimitere să verifice dacă această condiție este îndeplinită în cauzele principale."
Comentarii