Treceți la conținutul principal

Este legal sistemul de redevență obligatorie pentru copia privată din România?

William Iven, unsplash
De curând Curtea de Justiție a Uniunii Europene s-a pronunțat într-un caz important și anume Microsoft Mobile et al. v. SIAE cazul (C-110/15). Acesta ridica chestiunea legalității sistemului de redevențe pentru copia privată din Italia.
Pentru cei mai puțini cunoscători, trebuie spus că în toate țările din Europa se percepe un fel de taxă (redevență) obligatorie din prețul vânzărilor de aparate care sunt susceptibile de a servi la copierea de opere protejate prin drepturi de autor și drepturi conexe. De exemplu pentru că tableta dumneavoastră poate copia un fișier muzical este catalogată ca un astfel de dispozitiv și se plătește o mică contribuție obligatorie de către comerciantul care vă vinde tableta.
Contribuția este încasată de niște entități numite Organisme de Gestiune Colectivă, care, cel puțin teoretic, distribuie acești bani către autorii și interpreții operelor respective.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că deși aceste aparate sunt susceptibile să servească pentru realizarea de copii private, totuși, uneori, este evident că altul este scopul destinației lor. Astfel că este considerat normal să existe proceduri clare și nediscriminatorii prin care să se poată stabili dacă nu cumva pentru anumite cazuri, fiind exclusă utilizarea pentru realizarea de astfel de copii, trebuie aceste aparate excluse și de la plata acestei redevențe obligatorii.
În prezent aceste redevențe în România pentru copia privată aferentă înregistrărilor sonore și audiovizuale se plătește conform Decizie nr. 61 din 24/04/2009 pentru publicarea in Monitorul Oficial al României, Partea I, a Protocolului privind Lista suporturilor si aparatelor pentru care se datorează remunerația compensatorie pentru copia privata pentru operele reproduse după înregistrări sonore sau audiovizuale, precum si cuantumul acestei remunerații, publicată în Monitorul Oficial nr. 316 din 13/05/2009. Care nu conține astfel de proceduri așa cum susține Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Deci, când se pune și la noi în ordine legislația?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Big Mac... dar nu cu carne de pui

 Ținând seama de notorietatea mărcii este interesant cazul  T-58/23 soluționat recent de instanțele europene, după parcurgerea tuturor etapelor de jurisdicție. O companie irlandeză    Supermac’s, a cerut înregistrarea mărcii Big Mac inclusiv pentru produse de tip hamburger. Cum e ușor de presupus,  McDonald’s International Property Company, Ltd., deținătorul mărcii Big Mac, s-a opus la această cerere. În final, însă, instanțele europene au reținut că opoziția nu este întemeiată în ce privește produsele conținând carne de pui, pentru că, deținătorul mărcii nu a făcut dovada că ar fi utilizat această marcă pentru produse din carne de pui. Iată că până și o marcă extrem de cunoscută precum Big Mac trebuie să treacă testul utilizării efective pentru a putea fi invocată protecția legală. 

Studiu de caz: GDPR si acuzele aduse d-lui Simion și AUR

  Legat de campania cu casele la preț abordabil făcute de partidul AUR, campanie în care se folosește intensiv imaginea d-lui George Simion, liderul partidului, au apărut din cei care acuză că această campanie ar avea aspecte ilegale din punct de vedere al GDPR. Ne place sau nu ne place legislația din România, ne place sau nu ne place partidul AUR (sau liderul acestuia), trebuie să fim atenți la ce spun textele legale. Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)  a fost făcute de politicieni astfel încât să fie permisivă cu partidele politice raportat la prelucrarea datelor.  „Art. 9. -   (1) În vederea asigurării proporţionalităţii ...

Convocare cercetare disciplinară- model

Antet                                                                                                             Nr.______/__________________ Către, Salariat Adresa: ______________________             Prin prezenta va informam ca sunteti convocat la ________________, situat în _________________ , în data de   __________ , ora   _____ în vederea efectuării cerce...