Treceți la conținutul principal

Semnal 10.01.2017

Alejandro Scaff, unsplash
Anul începe bine din punct de vedere financiar-fiscal cu unele reduceri de taxe și impozite. Legea nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative,  În vigoare de la 01.02.2017, Monitorul Oficial, Partea I nr. 15 din 06.01.2017
Fără taxa radio-TV, fara taxa de cazier fiscal,fără unele taxe la Registul Comerțului, fără taxe cosnulare,fără taxe extrajudiciare de timbru, fără timbrul de mediu pentru autovehicule, și sunt enumerate doar câteva din taxele eliminate.

Ordonanţa de urgenţă nr. 3/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Guvernul României, În vigoare de la 06.01.2017, Monitorul Oficial, Partea I nr. 16 din 06.01.2017.
Contribuabilii care desfăşoară exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare, definită potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi activităţi conexe acesteia sunt scutiţi de impozit pe profit în primii 10 ani de activitate. Această facilitate fiscală va fi pusă în aplicare în condiţiile respectării reglementărilor în domeniul ajutorului de stat.
Incepand cu 01 februarie 2017, intreprinderile care  au realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 500.000 euro vor fi considerate microintreprinderi. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au înregistrat veniturile.  Pentru anul 2016, acest plafon de 500.000 euro se determină în lei utilizand cursul de 1 euro = 4,5411 lei, respectiv reprezintă suma de 2.270.550 lei. Cota va fi de 1% pentru cele cu salariați și 3% pentru cele fără salariați.
Foarte important: impozitul pe microintrepribderi este obligatoriu, nu se poate opta.
Sunt scutiți de impozitul pe venit unii salareiați sezonieri.
Abonamentele de sănătate suportate de salariati sunt deductibile la calculul impozitului pe venit intr-o valoare de 400 euro anual.
Vânzările de active din patrimoniul personal (constructii, terenuri) sunt scutite de impozit pentru suma de 450.000 lei.
Pentru suma ce depașește această valoare, se plătește un impozit în cota de 3%.
Se abrogă plafonul de 5 x salariul mediu brut ca suma maximă la care se calculeaza contribuția de asigurări sociale/pensii pentru persoanele ce realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor. Aceasta abrogare este valabila atat pentru contribuția individuala suportată de persoana fizică, cât și pentru contribuția datorată de angajator.Pentru persoanele fizice ce desfșsoară activitați independente sau pentru persoanele fizice ce realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, se pastrează plafonul maximal de 5 x salariul.
Pentru veniturile din investiții (dividende, dobânzi, cedarea părților sociale și a acțiunilor etc), nu se datorează contribuția la sănătate dacă persoana fizică realizează venituri ce sunt supuse deja contribuției la sănătate (venituri din salarii, pensii, activități independente etc


Înalta Curte de Justiție și Casație continua activitatea de lămurire a unor aspect legate de procedurile judiciare.
Decizia nr. 20/2016 privind examinarea recursului în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 915 alin. (2) din Codul de procedură civilă, cu privire la înţelesul noţiunii de "acord" al părţilor din cuprinsul tezei a doua a acestui text de lege, respectiv condiţiile de formă pe care trebuie să le îndeplinească convenţia părţilor cu privire la alegerea instanţei care ar urma să soluţioneze acţiunea de divorţ, în situaţia în care nici reclamantul şi nici pârâtul nu au locuinţa pe teritoriul României, ICCJ, În vigoare de la 27.12.2016, Monitorul Oficial, Partea I nr. 1049 din 27.12.2016.
În interpretarea şi aplicarea art. 915 alin. (2) din Codul de procedură civilă, stabileşte că acordul părţilor cu privire la alegerea instanţei care urmează să soluţioneze acţiunea de divorţ trebuie să fie exprimat expres.

Decizia nr. 44/2016 privind examinarea sesizării formulate de Tribunalul Sibiu - Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal în Dosarul nr. 11.338/306/2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – ÎCCJ, În vigoare de la 28.12.2016,
În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 31 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei trebuie şi motivată în termenul de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal de contravenţie, fiind supusă procedurii de regularizare a cererii de chemare în judecată prevăzută de art. 200 din Codul de procedură civilă.

Decizia nr. 39/2016 privind examinarea sesizărilor conexate formulate de Tribunalul Constanţa - Secţia I civilă în dosarele nr. 14.150/212/2015 şi nr. 11.092/212/2015 privind pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea modului de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor art. 21 alin. (2) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, referitor la condiţia de stabilire a domiciliului în localitatea în care se atribuie terenul, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – ÎCCJ, În vigoare de la 28.12.2016, Monitorul Oficial, Partea I nr. 1055 din 28.12.2016.
În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 21 alin. (2) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, condiţia de stabilire a domiciliului în localitatea în care se atribuie terenul poate fi îndeplinită ulterior emiterii titlului de proprietate, neîndeplinirea acesteia atrăgând sancţiunea specifică prevăzută de dispoziţiile art. 49 din aceeaşi lege.

Proprietate imobiliară Ordonanţa de urgenţă nr. 100/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, precum şi a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, Guvernul României, În vigoare de la 27.12.2016, Monitorul Oficial, Partea I nr. 1052 din 27.12.2016
Sunt de notat regulile privind avizul de inițiere a unui plan de urbanism zonal, obligația consilierilor locali /județeni de a motiva votul lor pentru documnetațiile d eurbanism, precum și reglementarea fermă a interdicției de a se aproba documnetații de urbanism/construire pentru imobile de ja construite și care nu respectă normele în vigoare.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Big Mac... dar nu cu carne de pui

 Ținând seama de notorietatea mărcii este interesant cazul  T-58/23 soluționat recent de instanțele europene, după parcurgerea tuturor etapelor de jurisdicție. O companie irlandeză    Supermac’s, a cerut înregistrarea mărcii Big Mac inclusiv pentru produse de tip hamburger. Cum e ușor de presupus,  McDonald’s International Property Company, Ltd., deținătorul mărcii Big Mac, s-a opus la această cerere. În final, însă, instanțele europene au reținut că opoziția nu este întemeiată în ce privește produsele conținând carne de pui, pentru că, deținătorul mărcii nu a făcut dovada că ar fi utilizat această marcă pentru produse din carne de pui. Iată că până și o marcă extrem de cunoscută precum Big Mac trebuie să treacă testul utilizării efective pentru a putea fi invocată protecția legală. 

Studiu de caz: GDPR si acuzele aduse d-lui Simion și AUR

  Legat de campania cu casele la preț abordabil făcute de partidul AUR, campanie în care se folosește intensiv imaginea d-lui George Simion, liderul partidului, au apărut din cei care acuză că această campanie ar avea aspecte ilegale din punct de vedere al GDPR. Ne place sau nu ne place legislația din România, ne place sau nu ne place partidul AUR (sau liderul acestuia), trebuie să fim atenți la ce spun textele legale. Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)  a fost făcute de politicieni astfel încât să fie permisivă cu partidele politice raportat la prelucrarea datelor.  „Art. 9. -   (1) În vederea asigurării proporţionalităţii ...

Convocare cercetare disciplinară- model

Antet                                                                                                             Nr.______/__________________ Către, Salariat Adresa: ______________________             Prin prezenta va informam ca sunteti convocat la ________________, situat în _________________ , în data de   __________ , ora   _____ în vederea efectuării cerce...