Speța Stichting Brein v. Jack Frederik Wullems, cunoscut ca Filmspeler, cazul C‑527/15, soluționată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, răspunzând la o întrebare preliminară venită din Olanda, deschide o discuție delicată și cu consecințe foarte largi în aprecierea încălcării drepturilor de proprietate intelectuală.
În această speță se punea problema dacă vânzarea unor decodoare care ofereau accesul la conținut media piratat constituie o încălcarea a drepturilor de proprietate intelectuală.
Răspunsul Curții nu a fost surprinzător în sensul de a confirma că o astfel de acțiune constituie o astfel de încălcare.
Partea care crează o dezbatere mai amplă este aprecierea Curții legată de copia temporară. Aceste decodoare, pentru a funcționa, produceau o copie temporară a conținutului piratat în scopul de a fi vizualizat de către utilizatori. Curtea a apreciat că o astfel de copie temporară este o încălcare a dreptului de proprietate intelectuală.
Această concluzie are consecințe foarte largi. Până acum s-a apreciat că simpla accesare a unui conținut media on-line piratat (nu vorbim aici de download) nu constituie o încălcare a drepturilor de autor. Concluzia Curții însă schimbă perspectiva. Streamingul on-line
presupune crearea unei copii temporare, și de aici consecințe pe tărâmul drepturilor de autor.
Desigur speța are în vizor o situație particulară, niște decodoare create și vândute în mod special pentru a furniza conținut piratat. Dar se întrevede posibilitatea ca această interpretare să fie extinsă inclusiv la streamingul on-line prin calculator. Rămâne de văzut ce se va mai întîmpla.
Comentarii