Treceți la conținutul principal

Pirateria si streaming on line



Illia Cherednychenko, unsplash
Speța Stichting Brein v. Jack Frederik Wullems, cunoscut ca Filmspeler, cazul C‑527/15, soluționată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, răspunzând la o întrebare preliminară venită din Olanda, deschide o discuție delicată și cu consecințe foarte largi în aprecierea încălcării drepturilor de proprietate intelectuală.
În această speță se punea problema dacă vânzarea unor decodoare care ofereau accesul la conținut media piratat constituie o încălcarea a drepturilor de proprietate intelectuală.
Răspunsul Curții nu a fost surprinzător în sensul de a confirma că o astfel de acțiune constituie o astfel de încălcare.
Partea care crează o dezbatere mai amplă este aprecierea Curții legată de copia temporară. Aceste decodoare, pentru a funcționa, produceau o copie temporară a conținutului piratat în scopul de a fi vizualizat de către utilizatori. Curtea a apreciat că o astfel de copie temporară este o încălcare a dreptului de proprietate intelectuală.
Această concluzie are consecințe foarte largi. Până acum s-a apreciat că simpla accesare a unui conținut media on-line piratat (nu vorbim aici de download) nu constituie o încălcare a drepturilor de autor. Concluzia Curții însă schimbă perspectiva. Streamingul on-line
presupune crearea unei copii temporare, și de aici consecințe pe tărâmul drepturilor de autor.
Desigur speța are în vizor o situație particulară, niște decodoare create și vândute în mod special pentru a furniza conținut piratat. Dar se întrevede posibilitatea ca această interpretare să fie extinsă inclusiv la streamingul on-line prin calculator. Rămâne de văzut ce se va mai întîmpla.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Big Mac... dar nu cu carne de pui

 Ținând seama de notorietatea mărcii este interesant cazul  T-58/23 soluționat recent de instanțele europene, după parcurgerea tuturor etapelor de jurisdicție. O companie irlandeză    Supermac’s, a cerut înregistrarea mărcii Big Mac inclusiv pentru produse de tip hamburger. Cum e ușor de presupus,  McDonald’s International Property Company, Ltd., deținătorul mărcii Big Mac, s-a opus la această cerere. În final, însă, instanțele europene au reținut că opoziția nu este întemeiată în ce privește produsele conținând carne de pui, pentru că, deținătorul mărcii nu a făcut dovada că ar fi utilizat această marcă pentru produse din carne de pui. Iată că până și o marcă extrem de cunoscută precum Big Mac trebuie să treacă testul utilizării efective pentru a putea fi invocată protecția legală. 

Studiu de caz: GDPR si acuzele aduse d-lui Simion și AUR

  Legat de campania cu casele la preț abordabil făcute de partidul AUR, campanie în care se folosește intensiv imaginea d-lui George Simion, liderul partidului, au apărut din cei care acuză că această campanie ar avea aspecte ilegale din punct de vedere al GDPR. Ne place sau nu ne place legislația din România, ne place sau nu ne place partidul AUR (sau liderul acestuia), trebuie să fim atenți la ce spun textele legale. Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)  a fost făcute de politicieni astfel încât să fie permisivă cu partidele politice raportat la prelucrarea datelor.  „Art. 9. -   (1) În vederea asigurării proporţionalităţii ...

Convocare cercetare disciplinară- model

Antet                                                                                                             Nr.______/__________________ Către, Salariat Adresa: ______________________             Prin prezenta va informam ca sunteti convocat la ________________, situat în _________________ , în data de   __________ , ora   _____ în vederea efectuării cerce...