![]() |
Photo by Anton Darius | @theSollers on Unsplash |
Excepții la obligația de informare
Când este imposibil să fie realizată informarea. Un astfel de caz este când o persoană subscrie la un serviciu, dar dă date de contact inexacte. Datele de contact (telefon, email) fiind false nu poate fi contctată. Trebuie reținut că imposibilitatea trebuie dovedită, să toate informațiile trebuie imediat transmise către persoana vizată dacă comunicarea cu aceasta devine la un moment dat posibilă. O altă situație de imposibilitate este atunci când datele provin din diverse surse dar nu poate fi identificat pentru fiecare parte din date sursa. Totuși, în această situație trebuie oferite informații generale privind proveniența datelor.
O altă excepție este situația când comunicarea ar presupun un efort disproporționat. Un exemplu ar fi o bază de date de persoane cu o vechime mai mare în timp, unde informațiile de contact se presupune că nu sunt actuale. Această excepție se aplică doar în cazul datelor care nu sunt culese de șa înseși persoanele vizate. Întotdeauna trebuie să existe probe care să ateste că efortul ar fi fost disproporționat.
De asemenea sunt exceptate de la obligația de informare acele prelucrări pentru care informarea persoanei vizate ar fi împotriva scopului acelei prelucrări. Un exemplu posibil de întâlnit în practică este cel legat de transmiterea de date în legătură cu obligațiile de informare privind combaterea spălării banilor.
O excepție cu caracter general este aceea când o dispoziție legală exceptează în mod expres un anumit tip de prelucrare de date personale de la obligația de informare.
Mai sunt exceptați de la această obligație profesioniștii care au obligația de confidențialitate (medici, avocați). Un avocat care în discuția cu clientul său primește informații despre rudele sale nu este obligat să notifice aceste rude că prelucrează datele lor personale, de exemplu.
Comentarii