![]() |
Photo by andrii podilnyk, unsplash |
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a pronunțat recent o hotărâre relevantă în domeniul protecției datelor personale. Deși sesizarea este mai veche și se refera la aplicarea directivei în vigoare anterior actualului Regulament general privind protecția datelor (GDPR), soluția de principiu este importantă.
Speța adusă în discuție provine din Spania. Unei persoane i s-a furat telefonul mobil. Politia, sesizata cu acest furt, a cerut operatorului de telefonie mobila să-i furnizeze datele celui care utiliza telefonul timp de 12 zile după furt, precum și adresa acestuia în măsura în care aceasta putea fi identificată.
S-a pus problema dacă aceasta cerere privind furnizarea de date personale este legală, ținând seama ca potrivit legislației spaniole era vorba de o infracțiune minora (infracțiuni care sunt sancționate cu pedepse maxime sub 5 ani de închisoare).
Curtea Europeană a arătat că solicitarea politiei este legală. Este legitim sa fie solicitate date personale în cursul unei anchete penale, indiferent dacă infracțiunile la care se referă ancheta sunt minore sau majore. Important este să se respecte principiul proporționalității. În cazul de față politia a solicitat doar date privind identitatea persoanei și eventual adresa unde locuiește, pe baza utilizării dispozitivului furat pe o perioada restrânsă de timp, fără a solicita alte date privind utilizarea (urmărirea tuturor locurilor unde s-aflat utilizatorul, modul de utilizare, convorbiri), astfel că este respectată proporționalității fata de scopul anchetei. (cazul C-207/16)
Comentarii