Pe fondul scandalurilor mult mai mediatizate legate de Directiva (UE) 2019/790 A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din
17 aprilie 2019 privind dreptul de autor și drepturile conexe pe piața unică
digitală și de modificare a Directivelor 96/9/CE și 2001/29/CE a fost trecut cu vederea impactul pe care această directivă îl va avea în ce privește activitățile de data mining (Directiva trebuie să fie transpusă în legislațiile naționale până în iulie 2021)
Data mining este definit („extragerea textului și a datelor”) ca fiind orice tehnică analitică automatizată care vizează analizarea textului și a datelor în formă digitală pentru a genera informații precum modele, tendințe și corelații, fără însă a se limita la acestea.
În lumina noii directive această activitate necesită o licență din partea celor care dețin drepturile asupra textului și datelor.
Deținătorii de drepturi trebuie să menționeze, atunci când bazele lor de date sunt accesibile, că își rezervă drepturile asupra textului și datelor,, arătând în condiții în ce măsură pot fi utilizate acestea pentru data mining.
Va fi interesant de văzut cum vor funcționa aceste lucruri, pentru că multe modele de afaceri se bazează pe data mining, iar deținătorii de baze de date vor fi evident interesați să valorifice acest lucru financiar în contextul noilor reguli.
Sunt exceptate de la reguli, conform art 3. din Directivă, reproducerile și extragerile efectuate de organizațiile de cercetare și de instituțiile de conservare a patrimoniului cultural pentru a realiza extragere a textului și a datelor în scopuri de cercetare științifică privind opere sau alte obiecte protejate la care au acces în mod legal.
Comentarii