Treceți la conținutul principal

Precizări legislative privind somația europenă de plată si cereri cu valoare redusă

Cererea pentru emiterea somaţiei europene de plată, introdusă potrivit Regulamentului nr. 1.896/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se soluţionează de instanţa competentă pentru judecarea fondului cauzei în primă instanţă. 
Cererea de reexaminare, formulată în condiţiile şi în termenul prevăzute la art. 20 din Regulamentul nr. 1.896/2006, cu modificările şi completările ulterioare, este de competenţa instanţei a cărei hotărâre se atacă, care judecă în complet format din 2 judecători.  


Asistenţa practică pentru completarea formularului de cerere se acordă, potrivit art. 11 alin. (1) din Regulamentul nr. 861/2007, cu modificările şi completările ulterioare, de către avocaţii desemnaţi în acest scop în cadrul serviciului de asistenţă judiciară de către fiecare barou, prin rotaţie, la intervale de 3 luni. Lista avocaţilor astfel desemnaţi, precum şi datele de contact ale acestora se afişează pe pagina de internet a Uniunii Naţionale a Barourilor din România şi a fiecărui barou şi se comunică fiecărei judecătorii, în vederea afişării la sediul acestora, precum şi pe portalul instanţelor judecătoreşti. Pentru asistenţa practică furnizată, avocatul are dreptul la onorariu, care se fixează prin protocolul încheiat, potrivit legii, pentru stabilirea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă judiciară şi extrajudiciară. Avocatul nu are dreptul de a primi de la cel asistat niciun fel de remuneraţie sau alte mijloace de recompensă, indiferent de titlul acesteia. 

Competenţa de a soluţiona în primă instanţă cererile cu valoare redusă, formulate potrivit Regulamentului nr. 861/2007, cu modificările şi completările ulterioare, aparţine judecătoriei. 
Hotărârile prin care se soluţionează cererile cu valoare redusă, formulate potrivit Regulamentului nr. 861/2007 sunt supuse numai apelului la tribunal, în termen de 30 de zile de la comunicare. 
Cererea de reexaminare, formulată în condiţiile şi în termenul prevăzute la art. 18 din Regulamentul nr. 861/2007, cu modificările şi completările ulterioare, este de competenţa instanţei a cărei hotărâre se atacă.

Cererile de valoare redusă, formulate p potrivit Regulamentului (CE) nr. 861/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 iulie 2007 de stabilire a unei proceduri europene cu privire la cererile cu valoare redusă, cu modificările şi completările ulterioare, se taxează cu 50 lei, dacă valoarea cererii nu depăşeşte 2.000 lei sau valoarea în euro nu depăşeşte echivalentul sumei de 2.000 lei, şi cu 200 lei, pentru cererile a căror valoare depăşeşte 2.000 lei sau a căror valoare în euro depăşeşte echivalentul sumei de 2.000 lei. 
Cererile privind ordonanţa de plată, formulate  potrivit Regulamentului (CE) nr. 1.896/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 decembrie 2006 de instituire a unei proceduri europene de somaţie de plată, cu modificările şi completările ulterioare, se taxează cu 200 lei.

Opoziţia la somaţia europeană de plată formulată potrivit art. 16 din Regulamentul (CE) nr. 1.896/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 decembrie 2006 de instituire a unei proceduri europene de somaţie de plată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cererea de reexaminare formulată potrivit art. 18 din Regulamentul (CE) nr. 861/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 iulie 2007 de stabilire a unei proceduri europene cu privire la cererile cu valoare redusă se taxează cu 100 lei."

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Big Mac... dar nu cu carne de pui

 Ținând seama de notorietatea mărcii este interesant cazul  T-58/23 soluționat recent de instanțele europene, după parcurgerea tuturor etapelor de jurisdicție. O companie irlandeză    Supermac’s, a cerut înregistrarea mărcii Big Mac inclusiv pentru produse de tip hamburger. Cum e ușor de presupus,  McDonald’s International Property Company, Ltd., deținătorul mărcii Big Mac, s-a opus la această cerere. În final, însă, instanțele europene au reținut că opoziția nu este întemeiată în ce privește produsele conținând carne de pui, pentru că, deținătorul mărcii nu a făcut dovada că ar fi utilizat această marcă pentru produse din carne de pui. Iată că până și o marcă extrem de cunoscută precum Big Mac trebuie să treacă testul utilizării efective pentru a putea fi invocată protecția legală. 

Studiu de caz: GDPR si acuzele aduse d-lui Simion și AUR

  Legat de campania cu casele la preț abordabil făcute de partidul AUR, campanie în care se folosește intensiv imaginea d-lui George Simion, liderul partidului, au apărut din cei care acuză că această campanie ar avea aspecte ilegale din punct de vedere al GDPR. Ne place sau nu ne place legislația din România, ne place sau nu ne place partidul AUR (sau liderul acestuia), trebuie să fim atenți la ce spun textele legale. Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)  a fost făcute de politicieni astfel încât să fie permisivă cu partidele politice raportat la prelucrarea datelor.  „Art. 9. -   (1) În vederea asigurării proporţionalităţii ...

Convocare cercetare disciplinară- model

Antet                                                                                                             Nr.______/__________________ Către, Salariat Adresa: ______________________             Prin prezenta va informam ca sunteti convocat la ________________, situat în _________________ , în data de   __________ , ora   _____ în vederea efectuării cerce...