Treceți la conținutul principal

Kurtzarbeit-ul românesc sau Ordonanța de Urgență nr. 132/2020

 

Add caption

Dacă vă reduceți activitatea din motive de stare de urgență/necesitate o soluție pentru salvarea locului de muncă al angajaților ar fi Kurtzarbeit (timpul de lucru redus subvenționat).

 

Ce avantaje aduce:

 

Se pot păstra angajații cu 50% din programul de lucru, iar diferența de salariu o suportă (teoretic) statul în proporție de 75%.

 

Ca sa beneficiați de acest program trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții privind entitatea angajatoare:

 

1.       Măsura reducerii timpului de lucru să se aplice la cel puțin 10% din personal

2.       În luna anterioară aplicării măsurii să se fi redus cifra de afaceri cu cel puțin 10% față de luna corespunzătoare a anului anterior. Pentru ONG-uri și alte entități economice care nu calculează  cifră de afaceri se va lua în considerare indicatorul venituri.

3.       Nu au datorii privind obligațiile de plată prevăzute de Codul fiscal privind veniturile din salarii sau venituri asimilate salariilor.

4.       Angajatorul sa nu fie în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activităţile suspendate.

5.       Angajatorul să nu aibă sediul într-o jurisdicție necooperantă fiscal (din cele calificate ca fiind paradisuri fiscale).

 

Condiții privind aplicarea măsurii

 

1.       Măsura se ia cu informarea și consultarea sindicatului sau reprezentanților salariaților.

2.       Reducerea de program de lucru nu poate depăși 50% din program.

3.       Măsura se comunică salariatului cu cel puțin 5 zile înainte de aplicarea ei. Aceasta creează anumite dificultăți deoarece cifra de afaceri pe o lună se va ști la încheierea lunii, dar vor trece 5 zile până va putea fi efectiv aplicată. Fiind o măsura care modifică contractul de muncă, ar trebui întocmită o decizie în acest sens.

4.       Programul de lucru pentru toată luna trebuie comunicat în avans.

5.       Măsura se comunică registrului general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară producerii acesteia.

Alte condiții impuse pe perioada aplicării măsurii:

 

1.       salariaţii afectaţi de această măsură nu pot efectua muncă suplimentară la acelaşi angajator.

2.       salariaţilor afectaţi nu le poate fi redus programul de lucru în temeiul art. 52 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (reducerea săptămânii de lucru de la 5 zile la 4 zile.

3.       angajatorii care aplică măsura, acordarea de bonusuri, precum şi alte adaosuri la salariul de bază pentru structura de management a angajatorului se efectuează după finalizarea perioadei de aplicare a măsurii. 

4.       angajatorul nu poate iniţia concedieri colective în lunile în care aplică măsura.

5.       sunt interzise angajarea de personal pentru prestarea unor activităţi identice ori similare cu cele prestate de către salariaţii al căror timp de muncă a fost redus, precum şi subcontractarea de activităţi desfăşurate de salariaţii al căror timp de muncă a fost redus.

 

Aspecte financiare și fiscale

 

Indemnizaţia reprezintă 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat. (adică nu intră în calcul concediile, sau alte motive de suspendare a contractului de muncă).

 

Indemnizația este suportată de angajator şi se achită la data plăţii salariului aferent lunii respective, urmând a se deconta din bugetul asigurărilor pentru şomaj după îndeplinirea de către angajator a obligaţiilor declarative şi de plată aferente veniturilor din salarii şi asimilate salariilor din perioada pentru care se face solicitarea.

Indemnizaţia reprezintă venit de natură salarială şi este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale.

Indemnizația se ia în calcul pentru stabilirea drepturilor de șomaj.

Angajatorii datorează contribuţia asiguratorie pentru muncă și pentru această indemnizație

Indemnizaţia nu se cumulează pentru acelaşi angajat cu măsurile active de sprijin acordate potrivit art. I şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 92/2020 pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru modificarea unor acte normative şi nici cu măsurile de stimulare a angajatorilor finanţate din bugetul asigurărilor pentru şomaj prevăzute de Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare. 

 

Amenda, dacă vreți să păcăliți statul, este de 20.000 de lei pentru fiecare angajat dar nu mai mult de 2000.000 de lei.

Profesioniștii independenți și cooperatorii pot obține 41,5% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020 pe baza unei declarații.

 

Sunt prevăzute reguli și pentru zilieri și angajați cu contract pe perioadă determinată.

 

Aceeași Ordonanță prevede și acordarea unui sprijin de 2500 de lei pentru bunuri și servicii pentru desfăşurarea activităţii  regim de telemuncă


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Big Mac... dar nu cu carne de pui

 Ținând seama de notorietatea mărcii este interesant cazul  T-58/23 soluționat recent de instanțele europene, după parcurgerea tuturor etapelor de jurisdicție. O companie irlandeză    Supermac’s, a cerut înregistrarea mărcii Big Mac inclusiv pentru produse de tip hamburger. Cum e ușor de presupus,  McDonald’s International Property Company, Ltd., deținătorul mărcii Big Mac, s-a opus la această cerere. În final, însă, instanțele europene au reținut că opoziția nu este întemeiată în ce privește produsele conținând carne de pui, pentru că, deținătorul mărcii nu a făcut dovada că ar fi utilizat această marcă pentru produse din carne de pui. Iată că până și o marcă extrem de cunoscută precum Big Mac trebuie să treacă testul utilizării efective pentru a putea fi invocată protecția legală. 

Studiu de caz: GDPR si acuzele aduse d-lui Simion și AUR

  Legat de campania cu casele la preț abordabil făcute de partidul AUR, campanie în care se folosește intensiv imaginea d-lui George Simion, liderul partidului, au apărut din cei care acuză că această campanie ar avea aspecte ilegale din punct de vedere al GDPR. Ne place sau nu ne place legislația din România, ne place sau nu ne place partidul AUR (sau liderul acestuia), trebuie să fim atenți la ce spun textele legale. Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)  a fost făcute de politicieni astfel încât să fie permisivă cu partidele politice raportat la prelucrarea datelor.  „Art. 9. -   (1) În vederea asigurării proporţionalităţii ...

Convocare cercetare disciplinară- model

Antet                                                                                                             Nr.______/__________________ Către, Salariat Adresa: ______________________             Prin prezenta va informam ca sunteti convocat la ________________, situat în _________________ , în data de   __________ , ora   _____ în vederea efectuării cerce...