Treceți la conținutul principal

Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale

 


Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale, definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, din 25.03.2021 

Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 319 din 30 martie 2021. Formă aplicabilă la 08 aprilie 2021.

   Art. 1. -   (1) Operatorii economici care utilizează aparatele de marcat electronice fiscale instalate în zone deservite de reţele de comunicaţii electronice au obligaţia trecerii aparatelor din regimul de funcţionare cu profil 0 la regimul de funcţionare cu profil 1. 

   (2) Trecerea la profilul 1 se face prin importul certificatului digital al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, urmat de importul unui fişier XML prevăzut la secţiunea II.10 din anexa nr. 2 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 146/2018 pentru descrierea profilurilor prevăzute la art. 22 pct. J lit. a) din Normele metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 479/2003, structura XML a mesajelor de activare a acestora, structura XML a fişierelor prevăzute la art. 22 pct. J lit. b) din Normele metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 479/2003, precum şi categoriile de URL-uri utilizate în schimbul de informaţii cu sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările ulterioare, denumit în continuare Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 146/2018, şi care conţine în mod obligatoriu următoarele categorii de informaţii: 

   a) tipul profilului: 1; 

   b) intervalul în minute, parametrul nrM prevăzut în secţiunea II.10 din anexa nr. 2 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 146/2018, la care aparatul de marcat electronic fiscal încearcă conectarea, folosind un canal de comunicaţie criptat de tip https cu protocol TLS, la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în vederea transmiterii datelor prevăzute la art. 3 alin. (1) sau (2) din anexa nr. 11 la Normele metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 479/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; 

   c) valoarea 1 a parametrului rapZ din secţiunea II.10 din anexa nr. 2 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 146/2018 care presupune transmiterea informaţiilor prevăzute de art. 3 alin. (1) sau (2) din anexa nr. 11 la Normele metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 479/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, imediat după generarea raportului fiscal de închidere zilnică; 

   d) URL-urile utilizate în comunicarea aparatului de marcat electronic fiscal cu sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. 

   (3) În vederea verificării realizării conectării la distanţă a aparatului de marcat electronic fiscal, după trecerea acestuia din regimul de funcţionare cu profil 0 la regimul de funcţionare cu profil 1, tehnicianul de service al distribuitorului autorizat sau al unităţii de service acreditate care a efectuat operaţiunea are obligaţia de a transmite către sistemul informatic un raport fiscal "Z" de închidere zilnică. 

   (4) Dacă raportul prevăzut la alin. (3) a fost transmis cu succes, tehnicianul de service ataşează raportul fiscal "Z" de închidere zilnică la cartea de intervenţii a aparatului de marcat electronic fiscal. Acesta reprezintă pentru operatorul economic dovada realizării conectării la distanţă a aparatului de marcat electronic fiscal. 

   Art. 2. -   (1) Aparatele de marcat electronice fiscale care funcţionează în profilul 0 sunt aparatele de marcat electronice fiscale instalate în zone nedeservite de reţele de comunicaţii electronice. 

   (2) Pentru aparatele prevăzute la alin. (1), operatorii economici care au calitatea de utilizatori au obligaţia transmiterii datelor prevăzute la art. 3 alin. (1) sau (2) din anexa nr. 11 la Normele metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 479/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin exportul pe un mediu de stocare extern într-unul sau mai multe fişiere XML semnate cu certificatul digital al acestora, care conţin datele aferente fiecărei zile fiscale încheiate conform secţiunilor II.1-II.7, respectiv secţiunii II.12 din Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 146/2018. Fişierele se validează şi se ataşează la un PDF folosind aplicaţia pusă la dispoziţie pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi se depun la organul fiscal folosind mijloace de transmitere la distanţă. 

   Art. 3. -   Fişierul prevăzut la secţiunea II.10 din Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 146/2018 conţine valorile indicatorilor pe baza cărora aparatul de marcat electronic fiscal funcţionează, este semnat folosind certificatul digital al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi se generează în următoarele situaţii: 

   a) la trecerea din funcţionarea în profilul 0 în profilul 1; 

   b) la trecerea din funcţionarea în profilul 1 în profilul 0; 

   c) la constatarea necesităţii modificării indicatorilor. 

   Art. 4. -   Trecerea de la profilul 1 la profilul 0 prevăzută la secţiunea II.11 din Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 146/2018 se face prin importul unui fişier XML semnat folosind certificatul digital al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi care conţine în mod obligatoriu valoarea 0 a tipului profilului şi, după caz, data până la care aparatul de marcat electronic fiscal funcţionează cu profilul 0. 

   Art. 5. -   Fişierele prevăzute la art. 3, respectiv art. 4 se generează de către sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi se pun la dispoziţia tehnicianului de service într-o secţiune dedicată pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. 

   Art. 6. -   Importul fişierelor prevăzute la art. 5 se efectuează exclusiv de către tehnicianul de service al distribuitorului autorizat sau al unităţii de service acreditate. 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Big Mac... dar nu cu carne de pui

 Ținând seama de notorietatea mărcii este interesant cazul  T-58/23 soluționat recent de instanțele europene, după parcurgerea tuturor etapelor de jurisdicție. O companie irlandeză    Supermac’s, a cerut înregistrarea mărcii Big Mac inclusiv pentru produse de tip hamburger. Cum e ușor de presupus,  McDonald’s International Property Company, Ltd., deținătorul mărcii Big Mac, s-a opus la această cerere. În final, însă, instanțele europene au reținut că opoziția nu este întemeiată în ce privește produsele conținând carne de pui, pentru că, deținătorul mărcii nu a făcut dovada că ar fi utilizat această marcă pentru produse din carne de pui. Iată că până și o marcă extrem de cunoscută precum Big Mac trebuie să treacă testul utilizării efective pentru a putea fi invocată protecția legală. 

Studiu de caz: GDPR si acuzele aduse d-lui Simion și AUR

  Legat de campania cu casele la preț abordabil făcute de partidul AUR, campanie în care se folosește intensiv imaginea d-lui George Simion, liderul partidului, au apărut din cei care acuză că această campanie ar avea aspecte ilegale din punct de vedere al GDPR. Ne place sau nu ne place legislația din România, ne place sau nu ne place partidul AUR (sau liderul acestuia), trebuie să fim atenți la ce spun textele legale. Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)  a fost făcute de politicieni astfel încât să fie permisivă cu partidele politice raportat la prelucrarea datelor.  „Art. 9. -   (1) În vederea asigurării proporţionalităţii ...

Convocare cercetare disciplinară- model

Antet                                                                                                             Nr.______/__________________ Către, Salariat Adresa: ______________________             Prin prezenta va informam ca sunteti convocat la ________________, situat în _________________ , în data de   __________ , ora   _____ în vederea efectuării cerce...