Treceți la conținutul principal

Procedurii privind exercitarea opţiunii de utilizare, de către operatorii economici nerezidenţi, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura


 PROCEDURĂ

privind exercitarea opţiunii de utilizare, de către operatorii economici nerezidenţi, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura

  

   1. Operatorii economici nerezidenţi pot opta, în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, funcţionarea şi implementarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi factura electronică în România, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate a vehiculului şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piaţă, punerii la dispoziţie pe piaţă, înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi supravegherea pieţei pentru acestea (denumită în continuare ordonanţă de urgenţă), pentru utilizarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura.  

   2. Operatorii economici nerezidenţi îşi exercită opţiunea pentru utilizarea sistemului pentru relaţii comerciale B2B cu operatori economici şi/sau pentru relaţii B2G cu autorităţi contractante/entităţi contractante prin depunerea formularului (083) "Opţiune privind utilizarea, de către operatorii economici nerezidenţi, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura".  

   3.   

(1) Formularul (083) "Opţiune privind utilizarea, de către operatorii economici nerezidenţi, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura" se completează cu ajutorul programului de asistenţă pus la dispoziţie pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi se depune exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, potrivit legii.  

   (2) Ghidul privind exercitarea opţiunii de utilizare, de către operatorii economici nerezidenţi, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura este pus la dispoziţia operatorilor economici nerezidenţi pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.  

   4.   

(1) După depunerea formularului (083), având bifată secţiunea IV. Opţiune privind utilizarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura, pentru relaţii comerciale B2B, organul fiscal competent, respectiv Administraţia fiscală pentru contribuabili nerezidenţi din cadrul Direcţiei generale regionale a finanţelor publice Bucureşti atribuie operatorului economic nerezident un număr de evidenţă, utilizat numai în cadrul sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura.  

   (2) Numărul de evidenţă are structura codului de înregistrare fiscală/numărului de identificare fiscală. Numărul de evidenţă nu reprezintă cod de identificare fiscală, în sensul titlului IV "Înregistrarea fiscală" din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.  

   (3) Organul fiscal comunică operatorului economic nerezident numărul de evidenţă atribuit la adresa de e-mail înscrisă în formularul (083).  

   5.   

(1) Operatorul economic nerezident care a optat pentru utilizarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura în relaţii comerciale B2B este înscris în Registrul RO e-Factura, organizat de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, începând cu data de 1 a lunii următoare exercitării opţiunii.  

   (2) Procedurile pentru înscrierea/radierea operatorilor economici nerezidenţi în/din Registrul RO e-Factura, precum şi procedura aplicabilă în cazul renunţării la opţiunea pentru utilizarea sistemului sunt cele prevăzute de reglementările referitoare la organizarea şi înscrierea în cadrul Registrului RO e-Factura.  

   (3) Identificarea operatorilor economici nerezidenţi în Registrul RO e-Factura se face utilizând numărul de evidenţă atribuit potrivit pct. 4. (1).  

   6. Operatorii economici nerezidenţi care au optat pentru utilizarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura în relaţia B2G sunt înscrişi într-o evidenţă specială, care cuprinde: numărul de evidenţă atribuit potrivit pct. 4. (1), datele de identificare şi data la care a fost exercitată opţiunea de utilizare a acestui sistem.


Ordinul nr. 1831/2021 pentru aprobarea Procedurii privind exercitarea opţiunii de utilizare, de către operatorii economici nerezidenţi, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura, precum şi a modelului, conţinutului şi instrucţiunilor de completare ale formularului (083) "Opţiune privind utilizarea, de către operatorii economici nerezidenţi, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura"  



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Big Mac... dar nu cu carne de pui

 Ținând seama de notorietatea mărcii este interesant cazul  T-58/23 soluționat recent de instanțele europene, după parcurgerea tuturor etapelor de jurisdicție. O companie irlandeză    Supermac’s, a cerut înregistrarea mărcii Big Mac inclusiv pentru produse de tip hamburger. Cum e ușor de presupus,  McDonald’s International Property Company, Ltd., deținătorul mărcii Big Mac, s-a opus la această cerere. În final, însă, instanțele europene au reținut că opoziția nu este întemeiată în ce privește produsele conținând carne de pui, pentru că, deținătorul mărcii nu a făcut dovada că ar fi utilizat această marcă pentru produse din carne de pui. Iată că până și o marcă extrem de cunoscută precum Big Mac trebuie să treacă testul utilizării efective pentru a putea fi invocată protecția legală. 

Studiu de caz: GDPR si acuzele aduse d-lui Simion și AUR

  Legat de campania cu casele la preț abordabil făcute de partidul AUR, campanie în care se folosește intensiv imaginea d-lui George Simion, liderul partidului, au apărut din cei care acuză că această campanie ar avea aspecte ilegale din punct de vedere al GDPR. Ne place sau nu ne place legislația din România, ne place sau nu ne place partidul AUR (sau liderul acestuia), trebuie să fim atenți la ce spun textele legale. Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)  a fost făcute de politicieni astfel încât să fie permisivă cu partidele politice raportat la prelucrarea datelor.  „Art. 9. -   (1) În vederea asigurării proporţionalităţii ...

Convocare cercetare disciplinară- model

Antet                                                                                                             Nr.______/__________________ Către, Salariat Adresa: ______________________             Prin prezenta va informam ca sunteti convocat la ________________, situat în _________________ , în data de   __________ , ora   _____ în vederea efectuării cerce...