Treceți la conținutul principal

Modificări la Legea dreptului de autor (1)


Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe a fost modificată în mod substanțial prin Legea nr. 69/2022. Deoarece modificările sunt numeroase și privesc mai multe domenii, le voi aborda separat pe câte o temă.


O primă modificare importantă vine din DIRECTIVEI (UE) 2019/789 A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 17 aprilie 2019 de stabilire a normelor privind exercitarea dreptului de autor și a drepturilor conexe, aplicabile anumitor transmisii online ale organismelor de radiodifuziune și anumitor retransmisii ale programelor de televiziune și radio și de modificare a Directivei 93/83/CEE a Consiliului.

Directiva a apărut ca o necesitate observând că programele de televiziune (dar și radio) nu mai sunt retransmise doar în modurile clasice cablu și satelit, ci au și alte modalități, în special fiind vorba de internet. În plus se observă și interesul radiodifuzorilor de a-și transmite programele pe internet ca activitate auxiliară celei tradiționale de televiziune, și era util să apară o reglementare care să faciliteze astfel de transmisii (denumite serviciu auxiliar).

Astfel apare un nou mod de exploatare a operelor și anume „retransmisia” care acoperă orice preluare simultană de programe ale radiodifuzorilor, dincolo de clasica retransmise prin cablu, deja reglementată.

Trebuie reținut că pentru a se bucura de facilitățile prevăzute de noua reglementare retransmisia prin internet trebuie să se facă într-un mediu gestionat. Aceasta înseamnă că numai retransmisia către utilizatori care pot fi identificați, cu un acces acordat prin mijloace controlate la serviciul de retransmisie (gen cont nominal cu parolă) va fi protejată de noile dispoziții.

 În ce privește retransmisia propriilor se introduce facilitatea tării de origine. Aceasta înseamnă că pentru programe programele de radio retransmise simultan prin orice rețea, și pentru programele de televiziune știri sau programe produce chiar de către radiodifuzor se consideră că acestea sunt retransmise numai în țara de origine a radiodifuzorului. Aceasta este o mare facilitate pentru reglarea drepturilor de autor și drepturilor conexe presupuse de această retransmisie.

În ce privește retransmisia (cea făcută de către terți, nu de radiodifuzor) marea facilitate este că dreptul de autor și conexe implicate vor fi gestionate de către organismele de gestiune colectivă, dreptul de exploatare prin retransmisie devenind un drept care se gestionează obligatoriu prin intermediul unui organism de gestiune colectivă.

Trebuie însă notat că autorizarea în sine a retransmisiei programului de către radiodifuzor rămâne un drept care va fi gestionat de radiodifuzor.

Directiva prevede și transmisia de programe prin introducere directă. Introducerea directă este ipoteza în care un distribuitor de programe retransmite un program al unui radiodifuzor, dar acel program nu este transmis simultan de radiodifuzor. Desigur este o ipoteză distinctă de retransmisie, însă directiva europeană aduce prea puține elemente care să delimiteze în mod pragmatic o astfel de ipoteză de simpla retransmisie. 

Legiuitorul român pare și el cam nesigur cum trebuie să procedeze cu această „introducere directă”. Deși în Directivă introducerea directă este o comunicare publică și se folosește această calificare și în Legea română, introducerea directă este inclusă totuși de legiuitorul român în înțelesul noțiunii de radiodifuzare.

La nivel pragmatic legiuitorul român ajunge să spună că organismul de radiodifuziune trebuie să obțină autorizarea pentru radiodifuzare și concomitent distribuitorul va trebui să obțină drepturile pentru comunicare publică. ceea ce nu era probabil intenția Directivei care vorbea de un act de comunicare publică unic în cazul „introducerii directe”, act unic la care participa atât radiodifuzorul cât și distribuitorul. Cu consecințe în sensul că dacă radiodifuzarea este un drept gestionat obligatoriu prin organismele de gestiune colectivă, comunicarea publică rămâne doar parțial acoperită în acest sens. Și probabil intenția directivei  era să faciliteze astfel de sisteme de transmisie de programe, intenției care se împlinește numai parțial în modul în care a înțeles să transpună legiuitorul român directiva.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Big Mac... dar nu cu carne de pui

 Ținând seama de notorietatea mărcii este interesant cazul  T-58/23 soluționat recent de instanțele europene, după parcurgerea tuturor etapelor de jurisdicție. O companie irlandeză    Supermac’s, a cerut înregistrarea mărcii Big Mac inclusiv pentru produse de tip hamburger. Cum e ușor de presupus,  McDonald’s International Property Company, Ltd., deținătorul mărcii Big Mac, s-a opus la această cerere. În final, însă, instanțele europene au reținut că opoziția nu este întemeiată în ce privește produsele conținând carne de pui, pentru că, deținătorul mărcii nu a făcut dovada că ar fi utilizat această marcă pentru produse din carne de pui. Iată că până și o marcă extrem de cunoscută precum Big Mac trebuie să treacă testul utilizării efective pentru a putea fi invocată protecția legală. 

Studiu de caz: GDPR si acuzele aduse d-lui Simion și AUR

  Legat de campania cu casele la preț abordabil făcute de partidul AUR, campanie în care se folosește intensiv imaginea d-lui George Simion, liderul partidului, au apărut din cei care acuză că această campanie ar avea aspecte ilegale din punct de vedere al GDPR. Ne place sau nu ne place legislația din România, ne place sau nu ne place partidul AUR (sau liderul acestuia), trebuie să fim atenți la ce spun textele legale. Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)  a fost făcute de politicieni astfel încât să fie permisivă cu partidele politice raportat la prelucrarea datelor.  „Art. 9. -   (1) În vederea asigurării proporţionalităţii ...

Convocare cercetare disciplinară- model

Antet                                                                                                             Nr.______/__________________ Către, Salariat Adresa: ______________________             Prin prezenta va informam ca sunteti convocat la ________________, situat în _________________ , în data de   __________ , ora   _____ în vederea efectuării cerce...