Treceți la conținutul principal

Recunoașterea diplomelor din Republica Moldova

 


ARTICOLUL 1 

      Perioadele de studii din învăţământul preuniversitar din România şi din Republica Moldova confirmate prin documente şcolare se recunosc pe teritoriul statului celeilalte părţi.


ARTICOLUL 2 

      Actele de studii de absolvire a învăţământului profesional tehnic secundar din Republica Moldova, cu durata de minimum 1 an, şi diplomele sau certificatele de absolvire a şcolii profesionale din România se recunosc reciproc.

  

ARTICOLUL 3 

   (1) Diplomele de bacalaureat şi diploma de absolvire a liceului cu durata de 12 ani din Republica Moldova şi diploma de bacalaureat din România se recunosc reciproc.  

   (2) Certificatul de absolvire a liceului din Republica Moldova şi diploma de absolvire a liceului din România se recunosc reciproc.  

   (3) Atestatul de studii medii de cultură generală, diploma de absolvire a învăţământului mediu general şi atestatul de studii medii, cu durata de 11 ani, din Republica Moldova, eliberate până în 2011 inclusiv, se recunosc cu diploma de bacalaureat din România.  

   (4) Atestatul de studii medii de cultură generală cu durata de 11 ani din Republica Moldova, eliberat începând cu anul 2012, conferă titularilor dreptul de continuare a studiilor în România în învăţământul profesional sau în ultimul an de studii liceale.  

   (5) Atestatul de absolvire a şcolii medii eliberat de instituţiile de învăţământ secundar general cu durata de 10 ani din Republica Moldova se recunoaşte cu diploma de bacalaureat din România, dacă atestatul respectiv este însoţit de o diplomă de absolvire a unui program de studii universitare de nivel licenţă, master sau doctorat, recunoscută pe teritoriul României.  

   (6) Diplomele de absolvire a colegiilor şi a şcolilor medicale de bază, cu o durată de minimum 3 ani de studii, după absolvirea şcolii generale de 9 ani de studii, eliberate pe teritoriul Republicii Moldova, se recunosc cu diplome de bacalaureat din România pentru înscrierea la studii universitare în domeniul similar şi acces pe piaţa forţei de muncă din România.  

   (7) Diplomele de studii din învăţământul profesional tehnic post-secundar cu o durată de minimum 2 ani obţinute după cel puţin 11 ani de învăţământ general din Republica Moldova şi diplomele de absolvire a şcolilor postliceale şi certificatele de competenţe profesionale nivel 5 din România se recunosc conform legislaţiei în vigoare pe teritoriul statului celor două părţi.  

   (8) Diplomele de studii superioare de scurtă durată din Republica Moldova şi diplomele de absolvire a colegiilor universitare de 3 ani din România, obţinute anterior adoptării Procesului Bologna, se recunosc cu diplome sau certificate din învăţământul terţiar nonuniversitar, conform legislaţiei în vigoare pe teritoriul statului celor două părţi.

  

ARTICOLUL 4 

     (1) Actele de studii de nivel licenţă eliberate anterior adoptării Procesului Bologna de către instituţiile de învăţământ superior acreditate pentru programe de studii universitare similare în ceea ce priveşte durata de studii, domeniul de studii şi specializarea din România, respectiv specialitatea din Republica Moldova se recunosc pe teritoriul statului celeilalte părţi.  

   (2) Diplomele de învăţământ superior eliberate la finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă ulterior adoptării Procesului Bologna de către instituţiile de învăţământ superior acreditate pentru programe de studii universitare similare în ceea ce priveşte durata de studii, numărul de credite transferabile acumulate, domeniul de studii şi specializarea din România, respectiv specialitatea din Republica Moldova se recunosc pe teritoriul statului celeilalte părţi.

  

ARTICOLUL 5 

     (1) Actele de studii de nivel master eliberate de către instituţiile de învăţământ superior acreditate pentru programe de studii universitare similare în ceea ce priveşte durata de studii, numărul de credite transferabile acumulate, domeniul de studii şi specializarea din România, respectiv specialitatea din Republica Moldova se recunosc pe teritoriul statului celeilalte părţi.  

   (2) Diplomele şi certificatele obţinute la absolvirea studiilor postuniversitare, a studiilor de specializare postuniversitare şi a cursurilor de perfecţionare de nivel postuniversitar eliberate de către instituţiile de învăţământ superior acreditate se recunosc în conformitate cu legislaţia în vigoare pe teritoriul statului celeilalte părţi.

 

ARTICOLUL 6 

      Diploma şi titlul de doctor în ştiinţe acordate în România şi în Republica Moldova se recunosc reciproc pe teritoriul statului celeilalte părţi pe baza îndeplinirii procedurilor naţionale de atestare a titlurilor de doctor, aplicabile propriilor cetăţeni, conform legislaţiei în vigoare pe teritoriul statului fiecărei părţi.

 ARTICOLUL 7 

      Perioadele de studii din învăţământul universitar din România şi din Republica Moldova se recunosc pe teritoriul statului celeilalte părţi.

  

ARTICOLUL 8 

      Părţile se vor informa reciproc, pe căi diplomatice, cu privire la structura şi schimbările care intervin în sistemul lor de învăţământ, despre denumirile, conţinutul şi criteriile de eliberare a documentelor de studii.

  

ARTICOLUL 9 

    Recunoaşterea profesională şi încadrarea în activitatea profesională se fac conform legislaţiei naţionale în vigoare pe teritoriul statului fiecărei părţi.


Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice, din 23.11.2021  În vigoare de la 20 iunie 2022 Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 567 din 10 iunie 2022.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Big Mac... dar nu cu carne de pui

 Ținând seama de notorietatea mărcii este interesant cazul  T-58/23 soluționat recent de instanțele europene, după parcurgerea tuturor etapelor de jurisdicție. O companie irlandeză    Supermac’s, a cerut înregistrarea mărcii Big Mac inclusiv pentru produse de tip hamburger. Cum e ușor de presupus,  McDonald’s International Property Company, Ltd., deținătorul mărcii Big Mac, s-a opus la această cerere. În final, însă, instanțele europene au reținut că opoziția nu este întemeiată în ce privește produsele conținând carne de pui, pentru că, deținătorul mărcii nu a făcut dovada că ar fi utilizat această marcă pentru produse din carne de pui. Iată că până și o marcă extrem de cunoscută precum Big Mac trebuie să treacă testul utilizării efective pentru a putea fi invocată protecția legală. 

Studiu de caz: GDPR si acuzele aduse d-lui Simion și AUR

  Legat de campania cu casele la preț abordabil făcute de partidul AUR, campanie în care se folosește intensiv imaginea d-lui George Simion, liderul partidului, au apărut din cei care acuză că această campanie ar avea aspecte ilegale din punct de vedere al GDPR. Ne place sau nu ne place legislația din România, ne place sau nu ne place partidul AUR (sau liderul acestuia), trebuie să fim atenți la ce spun textele legale. Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)  a fost făcute de politicieni astfel încât să fie permisivă cu partidele politice raportat la prelucrarea datelor.  „Art. 9. -   (1) În vederea asigurării proporţionalităţii ...

Convocare cercetare disciplinară- model

Antet                                                                                                             Nr.______/__________________ Către, Salariat Adresa: ______________________             Prin prezenta va informam ca sunteti convocat la ________________, situat în _________________ , în data de   __________ , ora   _____ în vederea efectuării cerce...