Treceți la conținutul principal

Restituirea amenzilor privind completarea formularului digital de intrare in România


Restituirea amenzilor  privind completarea formularului digital de intrare in România

Ordinul nr. 1620/2022 pentru aprobarea procedurii de restituire de către organele fiscale locale a sumelor de bani achitate până la data intrării în vigoare a Legii nr. 257/2022 privind stabilirea unor măsuri referitoare la executarea sancţiunilor contravenţionale aplicate în temeiul art. 4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, abrogată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 22/2022 pentru abrogarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România  


Cererea de restituire trebuie însoţită de copii ale procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi ale documentelor de plată şi trebuie să cuprindă următoarele elemente:  

   a) numele şi prenumele solicitantului;  

   b) codul numeric personal;  

   c) domiciliul solicitantului;  

   d) suma şi natura creanţei solicitate la restituire;  

   e) codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, în cazul în care nu se optează pentru restituirea sumei în numerar;  

   f) banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei.  

 După primirea cererii de restituire, organul fiscal local competent efectuează verificarea acesteia, a documentaţiei anexate şi a datelor din evidenţa pe plătitori.  

 Dacă organul fiscal local competent consideră că are nevoie de documente suplimentare relevante soluţionării cererii, solicită prezentarea acestora.  

Termenul de 45 de zile prevăzut pentru soluţionarea cererilor de restituire, în conformitate cu prevederile art. 77 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, se prelungeşte cu perioada cuprinsă între data la care s-a comunicat solicitarea de informaţii suplimentare şi data înregistrării primirii acestor informaţii la organul fiscal local competent.  

În cazul în care, după primirea documentaţiei înaintate de solicitant şi verificarea datelor din evidenţa pe plătitori, organul fiscal local competent constată existenţa unor obligaţii fiscale restante ale acestuia, sumele solicitate se vor restitui numai după efectuarea compensării acestor obligaţii bugetare restante.  

 În cazul în care suma de restituit este mai mică decât obligaţiile restante ale solicitantului, se efectuează compensarea până la concurenţa sumei de restituit.  

 În cazul în care suma de restituit este mai mare decât suma reprezentând obligaţii restante ale solicitantului, compensarea se efectuează până la concurenţa obligaţiilor restante, diferenţa rezultată restituindu-se solicitantului.  

 În situaţia în care solicitantul nu înregistrează obligaţii fiscale restante sau după efectuarea compensării, organul fiscal local competent emite o decizie de restituire a sumelor de la bugetul local, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3 la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, nr. 2.594/2016 privind aprobarea unor formulare tipizate pentru activitatea de stabilire a impozitelor şi taxelor locale desfăşurată de către organele fiscale locale.  


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Big Mac... dar nu cu carne de pui

 Ținând seama de notorietatea mărcii este interesant cazul  T-58/23 soluționat recent de instanțele europene, după parcurgerea tuturor etapelor de jurisdicție. O companie irlandeză    Supermac’s, a cerut înregistrarea mărcii Big Mac inclusiv pentru produse de tip hamburger. Cum e ușor de presupus,  McDonald’s International Property Company, Ltd., deținătorul mărcii Big Mac, s-a opus la această cerere. În final, însă, instanțele europene au reținut că opoziția nu este întemeiată în ce privește produsele conținând carne de pui, pentru că, deținătorul mărcii nu a făcut dovada că ar fi utilizat această marcă pentru produse din carne de pui. Iată că până și o marcă extrem de cunoscută precum Big Mac trebuie să treacă testul utilizării efective pentru a putea fi invocată protecția legală. 

Studiu de caz: GDPR si acuzele aduse d-lui Simion și AUR

  Legat de campania cu casele la preț abordabil făcute de partidul AUR, campanie în care se folosește intensiv imaginea d-lui George Simion, liderul partidului, au apărut din cei care acuză că această campanie ar avea aspecte ilegale din punct de vedere al GDPR. Ne place sau nu ne place legislația din România, ne place sau nu ne place partidul AUR (sau liderul acestuia), trebuie să fim atenți la ce spun textele legale. Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)  a fost făcute de politicieni astfel încât să fie permisivă cu partidele politice raportat la prelucrarea datelor.  „Art. 9. -   (1) În vederea asigurării proporţionalităţii ...

Convocare cercetare disciplinară- model

Antet                                                                                                             Nr.______/__________________ Către, Salariat Adresa: ______________________             Prin prezenta va informam ca sunteti convocat la ________________, situat în _________________ , în data de   __________ , ora   _____ în vederea efectuării cerce...