Treceți la conținutul principal

Modificări în domeniul relațiilor de muncă

 


Prin Legea nr. 283/2022 au intrat în vigoare modificări la Codul Muncii. Ele aduc noi obligații în sarcina angajatorilor și unele drepturi suplimentare angajaților.

În primul rând se impune aducerea la zi a contractelor de muncă, care trebuie să conțină noi clauze.

1. Pentru lucrătorii mobili trebuie specificat dacă transportul între locurile de muncă este suportat sau nu de angajator.

2.Salariul trebuie detaliat prin prezentarea separată a fiecărui beneficiu primit precum și metoda de plată (cash, transfer bancar).

3. Trebuie prezentat specificat orele de lucru modul în care se pot dispune ore suplimentare și modul de compensare. În caz de lucru organizat în „ture” trebuie specificat aceasta și regulile de organizare. (aceste clauze sunt deja în contractele model ale Ministerului Muncii, dar nu erau specificate expres în lege ca obligatorii).

4. La perioada de probă trebuie specificate și condițiile desfășurării perioadei de probă.

5. Trebuie specificate expres alte beneficii precum asigurare privată medicală, pensii ocupaționale, etc.


Unele informații ar rezulta că nu mai sunt imperative a fi înscrise în contractul de muncă precum:

- menționarea contractului colectiv de muncă aplicabil,

- proceduri privind utilizarea semnăturii electronice.

Totuși acestea trebuie să facă parte dintre informațiile puse la dispoziția angajatului înainte de încheierea contractului de muncă. Trebuie ținut seama că se dispune și că informațiile precontractuale trebuie incluse în contractul de muncă, ceea ce creează o incertitudine privind interpretarea corectă a dispozițiilor legii în acest caz. Noul Model de contract de muncă ce se așteaptă să fie adoptat de Ministerul Muncii posibil că va da un răspuns privind interpretarea corectă a acestor dispoziții.

La cererea angajaților, angajatorul trebuie să ofere informații complete privind condițiile de muncă, actualizate conform noilor dispoziții ale legii.


Regulamentele interne trebuie actualizate cu reguli privind programele de formare profesională pe care le pune la dispoziție angajatorul precum și privind preavizul.


Informarea angajaților asupra regulamentelor interne trebuie să se facă în prima zi de lucru, fie în scris, fie electronic, în acest din urmă caz, într-un mod în care informarea poate fi păstrată de către angajat.


Regulamentele interne trebuie să fie afișate la locul de muncă.


Noi drepturi:

Dreptul angajatului de a solicita transferul pe poziții vacante având condiții mai bune de lucru.

5 zile libere pentru îngrijirea unor persoane apropiate, cu care gospodăresc împreună, în situații în care acestea se află într-o situație medicală gravă.

10 zile libere pentru situații neprevăzute. Aceste zile se recuperează de către angajat printr-un program în acord cu angajatorul.

Aceste zile libere se consideră zile în executarea contractului de muncă și sunt luate în calcul ca zile lucrate la calcularea concediului de odihnă anual, iar angajatorului îi este interzis să dispună încetarea contractului în perioada exercitării acestor drepturi.

Angajatul poate solicita un program de lucru personalizat, fie și pentru o perioadă limitată de timp. Angajatorul poate refuza această cerere, dar numai motivat, în scris.

Angajatul are dreptul la protecție împotriva tratamentelor adverse, putând să se adreseze instanței pentru anularea actelor considerate tratament advers sau pentru a cere compensatii.

Este interzis să se impună angajatului o nouă perioadă de probă într-un termen de 12 luni, dacă se încheie un nou contract de muncă pentru aceeași poziție.

În cazul în care angajatul va lucra în străinătate acesta trebuie informat asupra țărilor în care va lucra.

Apare o limitare privind încheierea de mai multe contracte de muncă de aceeași persoană, acest drept putând fi exercitat numai dacă programul de lucru nu se suprapune.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Big Mac... dar nu cu carne de pui

 Ținând seama de notorietatea mărcii este interesant cazul  T-58/23 soluționat recent de instanțele europene, după parcurgerea tuturor etapelor de jurisdicție. O companie irlandeză    Supermac’s, a cerut înregistrarea mărcii Big Mac inclusiv pentru produse de tip hamburger. Cum e ușor de presupus,  McDonald’s International Property Company, Ltd., deținătorul mărcii Big Mac, s-a opus la această cerere. În final, însă, instanțele europene au reținut că opoziția nu este întemeiată în ce privește produsele conținând carne de pui, pentru că, deținătorul mărcii nu a făcut dovada că ar fi utilizat această marcă pentru produse din carne de pui. Iată că până și o marcă extrem de cunoscută precum Big Mac trebuie să treacă testul utilizării efective pentru a putea fi invocată protecția legală. 

Studiu de caz: GDPR si acuzele aduse d-lui Simion și AUR

  Legat de campania cu casele la preț abordabil făcute de partidul AUR, campanie în care se folosește intensiv imaginea d-lui George Simion, liderul partidului, au apărut din cei care acuză că această campanie ar avea aspecte ilegale din punct de vedere al GDPR. Ne place sau nu ne place legislația din România, ne place sau nu ne place partidul AUR (sau liderul acestuia), trebuie să fim atenți la ce spun textele legale. Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)  a fost făcute de politicieni astfel încât să fie permisivă cu partidele politice raportat la prelucrarea datelor.  „Art. 9. -   (1) În vederea asigurării proporţionalităţii ...

Convocare cercetare disciplinară- model

Antet                                                                                                             Nr.______/__________________ Către, Salariat Adresa: ______________________             Prin prezenta va informam ca sunteti convocat la ________________, situat în _________________ , în data de   __________ , ora   _____ în vederea efectuării cerce...