Treceți la conținutul principal

Regulament european privind probele electronice


 La 28 iulie 2023, la mai bine de cinci ani de la propunerea inițială a Comisiei, Regulamentul și Directiva UE privind probele electronice au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, semnalând încheierea procesului legislativ pentru acest dosar.


Pe scurt, regulamentul stabilește un regim prin care autoritățile de aplicare a legii dintr-un stat membru al UE vor putea emite cereri obligatorii din punct de vedere juridic pentru anumite date de la anumite categorii de furnizori de servicii (și anume furnizori de servicii de comunicații electronice,servicii de înregistrare IP și nume de domeniu și servicii ale societății informaționale care permit utilizatorilor să comunice sau să stocheze date) care sunt stabilite sau au un reprezentant legal într-un alt stat membru al UE sau care solicită acestor furnizori de servicii să păstreze aceste date.


Directiva urmărește să se asigure că toți furnizorii de servicii acoperiți de regulament, adică cei care oferă servicii acoperite utilizatorilor din UE, îl respectă, chiar dacă nu sunt stabiliți în UE. Pentru a face acest lucru, solicită furnizorilor acoperiți să desemneze cel puțin un destinatar pentru primirea, respectarea și executarea Ordinelor europene de producție și Ordinelor europene de conservare.


Regulamentul se va aplica integral începând cu 18 august 2026, iar statele membre trebuie să transpună directiva în legislația națională până la 18 februarie 2026.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Big Mac... dar nu cu carne de pui

 Ținând seama de notorietatea mărcii este interesant cazul  T-58/23 soluționat recent de instanțele europene, după parcurgerea tuturor etapelor de jurisdicție. O companie irlandeză    Supermac’s, a cerut înregistrarea mărcii Big Mac inclusiv pentru produse de tip hamburger. Cum e ușor de presupus,  McDonald’s International Property Company, Ltd., deținătorul mărcii Big Mac, s-a opus la această cerere. În final, însă, instanțele europene au reținut că opoziția nu este întemeiată în ce privește produsele conținând carne de pui, pentru că, deținătorul mărcii nu a făcut dovada că ar fi utilizat această marcă pentru produse din carne de pui. Iată că până și o marcă extrem de cunoscută precum Big Mac trebuie să treacă testul utilizării efective pentru a putea fi invocată protecția legală. 

Studiu de caz: GDPR si acuzele aduse d-lui Simion și AUR

  Legat de campania cu casele la preț abordabil făcute de partidul AUR, campanie în care se folosește intensiv imaginea d-lui George Simion, liderul partidului, au apărut din cei care acuză că această campanie ar avea aspecte ilegale din punct de vedere al GDPR. Ne place sau nu ne place legislația din România, ne place sau nu ne place partidul AUR (sau liderul acestuia), trebuie să fim atenți la ce spun textele legale. Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)  a fost făcute de politicieni astfel încât să fie permisivă cu partidele politice raportat la prelucrarea datelor.  „Art. 9. -   (1) În vederea asigurării proporţionalităţii ...

Convocare cercetare disciplinară- model

Antet                                                                                                             Nr.______/__________________ Către, Salariat Adresa: ______________________             Prin prezenta va informam ca sunteti convocat la ________________, situat în _________________ , în data de   __________ , ora   _____ în vederea efectuării cerce...