Treceți la conținutul principal

Regulamentul Uniunii Europene privind subvențiile străine (FSR)


 La 12 octombrie 2023, Regulamentul Uniunii Europene privind subvențiile străine (FSR) a introdus un nou regim de notificare obligatorie pentru companiile care se angajează în tranzacții mari de fuziuni și achiziții și licitații publice 12. Noul cadru de notificare și aprobare se aplică tranzacțiilor semnate la sau după 12 iulie 2023, care nu s-au închis încă.


În cadrul noului regim, tranzacțiile de fuziuni și achiziții care implică întreprinderi cărora li s-au acordat anumite niveluri de sprijin financiar din partea guvernelor din afara UE și care îndeplinesc pragurile financiare prescrise trebuie acum să fie notificate, evaluate și compensate înainte ca tranzacțiile să se poată încheia 1. Pragurile de notificare se bazează parțial cu privire la valoarea contribuțiilor financiare pe care părțile la o tranzacție le-au fost acordate de către orice guvern din afara UE 1. Companiile care nu își notifică tranzacția Comisiei Europene (CE) și/sau care încheie o tranzacție fără autorizația CE necesară pot să fie amendați cu până la 10% din cifra de afaceri la nivel mondial.


Noul regim de notificare obligatorie se aplică unei game largi de activități de fuziuni și achiziții. De exemplu, se aplică dobândirii controlului într-o afacere cu o prezență semnificativă în UE de către un fond public de pensii, o întreprindere de stat, un fond suveran de investiții sau un fond de capital privat cu investitori de stat sau susținuți de stat. Se aplică, de asemenea, dobândirii controlului în comun (o asociere în participațiune) într-o afacere preexistentă cu o prezență comercială semnificativă într-unul sau mai multe state membre ale UE, în care una dintre părțile dobânditoare beneficiază de acorduri fiscale la comandă într-o țară din afara UE, a primit un împrumut sau un ajutor de la o bancă de stat din afara UE (sau una cu legături semnificative de stat) sau i s-a acordat o măsură de finanțare a exporturilor care nu este conformă cu Acordul OCDE privind creditele la export cu sprijin oficial.


Cerințele de notificare FSR se aplică, de asemenea, fuziunilor dintre două întreprinderi, dintre care una are o prezență semnificativă în UE, precum și entități deținute de stat din afara UE sau fonduri suverane ca acționari care controlează sau nu controlează. Trecerea de la control unic la control comun asupra unei afaceri preexistente din UE care implică un sector sensibil care ar putea atrage atenția (de exemplu, tehnologii cuantice, biotehnologii, energii regenerabile, infrastructuri industriale strategice, printre altele) în care afacerea țintă a primit sprijin guvernamental din afara UE este, de asemenea, supusă notificării FSR.


Regimul de notificare FSR are ca scop asigurarea transparenței și a concurenței loiale pe piața UE. Companiile care se angajează în tranzacții mari de fuziuni și achiziții și licitații publice trebuie să respecte acest nou cadru de notificare și aprobare dacă intră în domeniul de aplicare al FSR.


Foreign Subsidies Regulation (europa.eu)

Mandatory Notification Obligations Under the EU’s Foreign Subsidies Regulation Kick In: Are You Ready? | Insights | Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Big Mac... dar nu cu carne de pui

 Ținând seama de notorietatea mărcii este interesant cazul  T-58/23 soluționat recent de instanțele europene, după parcurgerea tuturor etapelor de jurisdicție. O companie irlandeză    Supermac’s, a cerut înregistrarea mărcii Big Mac inclusiv pentru produse de tip hamburger. Cum e ușor de presupus,  McDonald’s International Property Company, Ltd., deținătorul mărcii Big Mac, s-a opus la această cerere. În final, însă, instanțele europene au reținut că opoziția nu este întemeiată în ce privește produsele conținând carne de pui, pentru că, deținătorul mărcii nu a făcut dovada că ar fi utilizat această marcă pentru produse din carne de pui. Iată că până și o marcă extrem de cunoscută precum Big Mac trebuie să treacă testul utilizării efective pentru a putea fi invocată protecția legală. 

Studiu de caz: GDPR si acuzele aduse d-lui Simion și AUR

  Legat de campania cu casele la preț abordabil făcute de partidul AUR, campanie în care se folosește intensiv imaginea d-lui George Simion, liderul partidului, au apărut din cei care acuză că această campanie ar avea aspecte ilegale din punct de vedere al GDPR. Ne place sau nu ne place legislația din România, ne place sau nu ne place partidul AUR (sau liderul acestuia), trebuie să fim atenți la ce spun textele legale. Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)  a fost făcute de politicieni astfel încât să fie permisivă cu partidele politice raportat la prelucrarea datelor.  „Art. 9. -   (1) În vederea asigurării proporţionalităţii ...

Convocare cercetare disciplinară- model

Antet                                                                                                             Nr.______/__________________ Către, Salariat Adresa: ______________________             Prin prezenta va informam ca sunteti convocat la ________________, situat în _________________ , în data de   __________ , ora   _____ în vederea efectuării cerce...