Treceți la conținutul principal

Concurență. Clauză privind paritatea prețurilor

 

Photo by Dylan Shaw on Unsplash

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a răsouns recent într-o întrebare preliminară privind cazul Booking.com BV and Booking.com (Deutschland) GmbH v 25hours Hotel Company Berlin GmbH and Others. 

CJUE deja a mai abordat problema clauzelor conținute în contractele dintre Booking.com și funizorii de servicii de cazare, arătând că sunt împotriva liberei concurențe clauzele impuse de Booking.com prin care era interzis pentru furnizorii de servicii de cazare să ofere, pin alți agenți, prețuri mai scăzute decât cele ofeite prin platforma Booking.com.

Urmare acelei hotărâri, Booking.com a modificat contractele, aplicând o clauză mai restrânsă, prin care interzicea doar furnizorului de servicii de cazare să ofere el însuși, direct, prețuri mai scăzute decât cele oferite prin platforma Booking.com.

Și această clauză a ajuns în fața instanțelor din Germania, fiind reclamat că este o clauză care restrânge concurența. Și de aici întrebarea preliminară ajunsă în fața CJUE. Restrânge sau nu o astfel de clauză concurența?

CJUE a analizat apărarea făcută de Booking.com, care susținea în principal, că o astfel de clauză este justificată pentru a împiedica pe furnizorii de servicii de cazare să fraudeze pe Booking.com, folosindu-se gratuit de expunerea pe care o oferă Booking.com pentru serviciile lor.  CJUE a reținut că această clauză, deși este mai puțin restrictivă deât clauza analizată anterior, și s-au prezentat argumente privind necesitatea ei din perspectiva succesului financiar al platformei, nu este absolut necesară pentru funcționarea platfomei Booking.com.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Big Mac... dar nu cu carne de pui

 Ținând seama de notorietatea mărcii este interesant cazul  T-58/23 soluționat recent de instanțele europene, după parcurgerea tuturor etapelor de jurisdicție. O companie irlandeză    Supermac’s, a cerut înregistrarea mărcii Big Mac inclusiv pentru produse de tip hamburger. Cum e ușor de presupus,  McDonald’s International Property Company, Ltd., deținătorul mărcii Big Mac, s-a opus la această cerere. În final, însă, instanțele europene au reținut că opoziția nu este întemeiată în ce privește produsele conținând carne de pui, pentru că, deținătorul mărcii nu a făcut dovada că ar fi utilizat această marcă pentru produse din carne de pui. Iată că până și o marcă extrem de cunoscută precum Big Mac trebuie să treacă testul utilizării efective pentru a putea fi invocată protecția legală. 

Studiu de caz: GDPR si acuzele aduse d-lui Simion și AUR

  Legat de campania cu casele la preț abordabil făcute de partidul AUR, campanie în care se folosește intensiv imaginea d-lui George Simion, liderul partidului, au apărut din cei care acuză că această campanie ar avea aspecte ilegale din punct de vedere al GDPR. Ne place sau nu ne place legislația din România, ne place sau nu ne place partidul AUR (sau liderul acestuia), trebuie să fim atenți la ce spun textele legale. Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)  a fost făcute de politicieni astfel încât să fie permisivă cu partidele politice raportat la prelucrarea datelor.  „Art. 9. -   (1) În vederea asigurării proporţionalităţii ...

Convocare cercetare disciplinară- model

Antet                                                                                                             Nr.______/__________________ Către, Salariat Adresa: ______________________             Prin prezenta va informam ca sunteti convocat la ________________, situat în _________________ , în data de   __________ , ora   _____ în vederea efectuării cerce...