În hotărârea sa din 17 octombrie 2024, cauza C-159/23, CJUE a clarificat că protecția prin drepturi de autor a programelor de calculator în temeiul Directivei 2009/24/CE se limitează la creație intelectuală reflectată în textul codului sursă și obiect, adică ca o secvență de instrucțiuni conform căreia computerul urmează să îndeplinească sarcinile intenționate de autorul programului. În consecință, sfera de protecție a unui program de calculator nu se extinde la conținutul variabilelor transferate temporar de software-ul de joc în memoria RAM. Modificarea acestor variabile, cu rezultatul că un joc video rulează pe baza variabilelor modificate extern, nu este, prin urmare, inacceptabilă conform legii dreptului de autor.
Această soluție a fost dată în contextul utilizării de către videogameri a softului Action Replay. Action Replay este un „cheat soft” special conceput pentru console de jocuri video precum Game Boy, Nintendo DS, PlayStation 2 și PlayStation Portable.
Acesta permite utilizatorilor să manipuleze fluxul de jocuri video prin suprascrierea variabilelor din memoria consolei. Astfel jucătorii pot să ocolească limitările jocului, de exemplu prin deblocarea anumitor personaje mai devreme și independent de progresul jocului sau prin utilizarea anumitor funcții (cum ar fi o funcție turbo într-un joc de curse) pe termen nelimitat.
Actionn Repaly rulează ca un program separat pe consolă. Sony a dat în judecată în fața instanțelor din Germania compania care distribuie Acytion Replay. De aici întrebarea preliminară în fața CJUE, dacă un astfel de soft, precum Action Repplay nu constituie o încălcare a dreptului de autor al Sony asupra programelor de jocuri rulate pe consolă.
Comentarii