Photo by Paulius Dragunas on Unsplash |
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a fost investită cu o întrebare preliminară legată de cereri abuzive în contextul aplicării GDPR. Iată interpretările oferite în cazul C‑416/23, având ca obiect o cerere de decizie preliminară formulată în temeiul articolului 267 TFUE de Verwaltungsgerichtshof (Curtea Administrativă, Austria), prin decizia din 27 iunie 2023, primită de Curte la 6 iulie 2023, în procedura Österreichische Datenschutzbehörde împotriva F R. Cazul privea o situație în care o persoană a făcut zeci de cereri către un operator de date personale într-o perioadă scurtă de timp.
1) Articolul 57 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor)
trebuie interpretat în sensul că
noțiunea de „cerere” care figurează în cuprinsul său include „plângerile” menționate la articolul 57 alineatul (1) litera (f) și la articolul 77 alineatul (1) din acest regulament.
2) Articolul 57 alineatul (4) din Regulamentul 2016/679
trebuie interpretat în sensul că
cererile nu pot fi calificate drept „excesive”, în sensul acestei dispoziții, numai din cauza numărului lor într‑o perioadă determinată, exercitarea posibilității prevăzute de dispoziția menționată fiind condiționată de demonstrarea de către autoritatea de supraveghere a existenței unei intenții abuzive din partea persoanei care a depus aceste cereri.
3) Articolul 57 alineatul (4) din Regulamentul 2016/679
trebuie interpretat în sensul că,
atunci când se confruntă cu cereri excesive, o autoritate de supraveghere poate alege, printr‑o decizie motivată, între a percepe o taxă rezonabilă, bazată pe costurile administrative, sau a refuza să trateze aceste cereri, luând în considerare toate împrejurările relevante și asigurându‑se de caracterul adecvat, necesar și proporțional al opțiunii alese.
Comentarii