![]() |
Photo by Adi Goldstein on Unsplash |
În timp ce la noi subiectul discuțiilor se învârte în jurul subiectului care dintre candidații noștri la funcția de președinte e mai vândut lui Putin sau lui Soros (fiecare cu obsesia lui), pe alte meleaguri, sistemele juridice încearcă să găsească soluții care să țină pasul cu realitatea tehnologiilor care ne influențează viața indiferent dacă ne place de personajele de mai sus, sau nu.
În Hong Kong instanțele au început să emită hotărâri pe care într-o echivalare aproximativă le-am numi ordonanțe în formă „tokenizată” (iertat fie barbarismul), folosind tehnologia blockchain, împotriva utilizatorilor anonimi de wallet -uri (portofele electronice de criptomonede).
În calitate de pârât nu mai apare o persoană (foarte greu de identificat), ci doar identificatorul electronic al contului. Ordinul judecătoresc este emis în formă de token care se atașează walletului, avertizând utilizatorii asupra restricțiilor și procedurilor judiciare care există și care pot afecta respectivele valori.
Se speră ca aceasta să descurajeze tranzacționarea către terți, efectul juridic fiind că nimeni nu mai poate invoca că nu a cunoscut că proceduri judiciare privesc valorile din acel cont (criptomonede, NFT). Prin aceasta se dorește ca victimele tranzacțiilor frauduloase să fie mai bine protejate.
Suportul tehnic pentru instanțe este oferit de o firmă specializată în cybersecurity, Macro Systems.
Comentarii