Conform Legii 297/2004 art 244 alin. 5
Manipularea pieţei (de capital ) înseamnă:
a) tranzacţii sau ordine de tranzacţionare:
1. care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare;
2. care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial;
b) tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care presupun procedee fictive sau orice altă formă de înşelăciune;
c) diseminarea de informaţii prin mass-media, inclusiv internet sau prin orice altă modalitate, care dă sau ar putea să dea semnale false sau care induc în eroare asupra instrumentelor financiare, inclusiv diseminarea zvonurilor şi ştirilor false sau care induc în eroare, în condiţiile în care persoana care a diseminat informaţia ştia sau trebuia să ştie că informaţia este falsă sau induce în eroare. Referitor la jurnalişti, în exercitarea profesiunii lor, diseminarea informaţiilor va fi luată în considerare ţinându-se cont de regulile care reglementează activitatea acestora, excepţie făcând persoanele care utilizează aceste informaţii în scopul obţinerii, directe sau indirecte, de avantaje sau profituri.
Mai deunăzi citeam despre următoarele:
Guvernul mută astfel la Parlament cartoful fierbinte al eliminării pragului de deţinere de 5% la SIF-uri.
Cele cinci SIF-uri sunt urmaşele Fondurilor Proprietăţii Private (FPP) care au fost create prin legea privatizării de la începutul anilor ‘90 şi au în prezent active de 6,6 miliarde de lei. Ele au primit în administrare circa 25% din averea naţională, reprezentând pachete de acţiuni la sute de companii, printre care BCR, BRD, Bancpost.
Azi deţinerile investitorilor de pe bursă la cele cinci SIF-uri sunt restricţionate la 5% din capital. Guvernul prin Ministerul Finanţelor Publice a propus eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri, făcând astfel primul pas spre cea mai aşteptată liberalizare de pe piaţa locală de capital.
Peste noapte însă actul normativ cu eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri a fost schimbat de Ministerul Finanţelor din ordonanţă de urgenţă în proiect de lege. Miza schimbării este momentul intrării în vigoare, ce poate dura şi ani de zile în cazul proiectului de lege, şi ulterioare schimbări care ar putea fi introduse de Parlament în proiectul de lege. Ministerul Finanţelor nu a avut o poziţie oficială pe acest subiect.
„Şansele de reuşită ale proiectului sunt semnificative din perspectiva faptului că iniţierea vine din zona guvernamentală. Însă am mai văzut astfel de iniţiative deraiate pe parcursul timpului, iar factorul alegerilor prezidenţiale ar putea să conteze şi el în desfăşurarea procesului legislativ“, a spus Horia Braun, directorul general al societăţii de administrate ING Asset Management, managerul celui mai mare fond de acţiuni.
Acţiunile celor cinci SIF-uri au urcat cu până la 5% în şedinţa de tranzacţionare de ieri.
La începutul anilor 2000, menţinerea unui prag a fost motivată de şefii de atunci ai SIF-urilor ca protecţie împotriva unor preluări ostile. Azi însă nu se mai pune problema unor preluări ostile pentru că sferele de influenţă la cele cinci SIF-uri sunt deja aşezate.
Stirea completa în Ziarul Financiar http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/finantele-schimba-peste-noapte-ordonanta-sif-urilor-in-lege-miza-6-6-miliarde-de-lei-13370570
O fi, n-o fi manipulare? Eu nu ştiu ce să zic, dar sunt autorităţi care au competenţă să studieze această problemă. Şi tac mâlc.
Comentarii